Ook in de winter zorg waterschap Hollandse Delta voor voldoende water in sloten, kanalen en meren. Bij vorst houden we het water op peil om aangroei van ijs mogelijk te maken. Lekker schaatsen op natuurijs! Ondertussen strooien wij de doorgaande wegen en belangrijkste fietspaden in de polders. Als het dooit, voeren we het smeltwater af.

Gladheid

Winters weer levert niet alleen mooie taferelen op. Het kan ook voor gevaarlijke gladde wegen en fietspaden zorgen. Tijdens winterse omstandigheden bestrijden wij samen met gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat de gladheid. Onze mensen gaan vaak 's nachts voor u op pad.

Tips bij gladheid

  • Neem ruim de tijd voor uw reis.
  • Pas uw snelheid aan.
  • Let extra op bij aansluitende wegen of deze wel of niet zijn gestrooid.
  • Let extra op kwetsbare weggebruikers, zoals fietsers en motorrijders. 
  • Geef onze gladheidsbestrijders de ruimte.

Meer tips:

  • Is uw GSM goed opgeladen?
  • Leg een flesje water en een warm dekentje in de auto voor als u stil komt te staan.
  • Zaklamp en EHBO-doos in de auto.

Strooien

Bij sneeuw en gladheid strooit het waterschap de belangrijkste waterschapswegen en -fietspaden buiten de bebouwde kom. De doorgaande wegen, openbaar vervoer- en schoolfietsroutes komen het eerst aan de beurt. Sommige aansluitende weggetjes worden niet gestrooid.

We strooien de polderwegen in de Hoeksche Waard, op Goeree-Overflakkee, IJsselmonde, Pernis, Rozenburg en Voorne-Putten. De wegen en fietspaden op het Eiland van Dordrecht worden door de gemeente gestrooid.

Voor de duurzaamheid letten onze gladheidsbestrijders op het strooimaterieel en zoutgebruik. Dit om verspilling te voorkomen.

Actuele strooiroutes

Schaatsen

Bij vorst houden we het water in sloten, kanalen en meren zoveel mogelijk op peil om aangroei van ijs mogelijk te maken. Lekker schaatsen op natuurijs! Het waterschap gaat niet over de kwaliteit van het ijs. Daarvoor kunt u informeren bij uw gemeente of plaatselijke ijsclub. Schaats nooit in de buurt van gemalen. Het ijs is daar onbetrouwbaar, omdat het water er in beweging blijft.

Dode vissen en watervogels

Dode vissen kunnen met name voorkomen bij een lange periode van extreme kou en voornamelijk in ondiepe sloten. Dode vissen en dode watervogels kunnen worden gemeld bij het waterschapsloket. Indien watervogels vastgevroren zitten in het ijs, belt u met de dierenambulance(externe link).

Watervogels voeren

Indien u watervogels wilt voeren, doe dit dan op het land. Zorg ervoor dat het brood niet in het water belandt.

Dijken bij slecht weer, storm en hoogwater

De dijken in het gebied van Hollandse Delta zijn gemaakt om het slechte weer te weerstaan. Als het echt heel slecht weer is, kunt u vertrouwen op de calamiteitenorganisatie van het waterschap. Daarnaast kan Hollandse Delta rekenen op meer dan 500 vrijwillige dijkwachten die in deze omstandigheden de dijken inspecteren.

Het stormseizoen

Vanwege de kans op slecht weer mogen er tijdens het stormseizoen geen werkzaamheden worden gedaan die de dijken kunnen verzwakken. Bijvoorbeeld het verleggen van kabels en leidingen of het bouwen van een huis tegen de dijk. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot 1 april. In de winter inspecteren we de dijken natuurlijk wel om te kijken of er bijvoorbeeld geen bomen zijn omgewaaid. Omgewaaide bomen kunnen grote kuilen veroorzaken die de dijk kunnen verzwakken. Ziet u iets vreemds aan de dijk? Meld dat dan bij ons waterschapsloket.

Winter op de rioolwaterzuivering

Het zuiveren van rioolwater is een biologisch proces. Door daling van de watertemperatuur wordt dit proces vertraagd. Ook plotselinge temperatuurdalingen door smeltwater hebben effect op het zuiveringsproces. Daarnaast komt strooizout via het riool in de zuivering terecht. Door meer bacteriën die het water zuiveren aan het afvalwater toe te voegen, zorgt Hollandse Delta ervoor dat het afvalwater toch voldoende wordt gezuiverd.

Oliebollen- en frituurvet: niet in het riool

Oliebollen- en frituurvet hoort niet in de gootsteen of via de toilet in het riool. Door gestold vet kunnen de persleidingen naar de rioolwaterzuivering verstopt raken. Lever uw oliebollen- en frituurvet daarom in bij milieuparken en milieustraten of bij sommige grotere supermarkten. Het vet wordt dan milieuvriendelijk verwerkt.