Bernissegebied

Hier kunt u goed recreëren in een prettige groenblauwe omgeving en volop genieten van natuur en water. Het kan allemaal: fietsend, wandelend, vissend en varend. Beleef de natuur op uw manier.

Rusten, picknicken en spelen

Langs het water zijn een aantal rustplekken ingericht, waar gepicknickt kan worden. Daarbij zijn kleine speelplekken voor kinderen.

Hondenstrandje

Om honden veilig en gemakkelijk een verfrissende duik in het water van de Bernisse te kunnen laten nemen, is een hondenstrandje aangelegd. De locatie is zorgvuldig gekozen, rekening houdend met de omringende natuur en praktisch bereikbaar voor hondenbezitters.

IJsvogelwanden

De ijsvogel is een razendsnelle oranje en blauwe verschijning. Je kunt ze zien zitten op laaghangende takken boven het water loerend naar visjes. Deze beschermde inheemse diersoort komt voor in het Bernissegebied en is gebaat bij een goede waterkwaliteit en plekken om kunnen nestelen.

IJsvogels nestelen graag aan visrijk water. Ze bouwen hun nesten in zelf gegraven tunnels van zeker een 0,5 meter in oevers, in wanden maar ook wel tussen wortels van bomen of in een kunstmatige ijsvogelwand. In het Bernissegebied zijn een aantal ijsvogelwanden gemaakt.

Karakteristieke Knotwilgen

De wilgen op de oevers van de Bernisse zijn een belangrijk onderdeel van het Bernissegebied. Er staan ruim 1.100 wilgenstaken.

De wilg is een boomsoort die snel en gemakkelijk groeit. Maar om er een echte knotwilg van te maken, is het belangrijk om ze in het begin zorgvuldig te knotten.

Vispaaiplaatsen

Er zijn meerdere vispaaiplaatsen waarmee er ondiepe, beschutte plekken aan de oevers zijn waar jonge vis kan schuilen.

Rietmoeras

Het ontwikkelde rietmoeras is een aantrekkelijke foerageer- en broedgebied voor vogels. Het rietmoeras bestaat uit een afwisseling van ondiep water en diepere delen, open plekken in de rietkraag, moerasvegetatie, en een overgang naar het diepere water van de Bernisse.

Beschermde vooroevers

Een beschermde vooroever ontstaat door een rij palen op enige afstand van de oever te plaatsen. In het ondiepe water kunnen allerlei andere plantsoorten groeien en de oever zelf wordt beter beschermd tegen golfslag.

Duikerverbinding

Om de waterkwaliteit in de Stompaardseplas te verbeteren, is een duikerverbinding aangelegd tussen de plas en de Bernisse. Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor de biodiversiteit in het Bernissegebied.

Samenwerking

Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zuid-Holland en de Landschapstafel Voorne-Putten en maakt onderdeel uit van het Investeringsprogramma Voorne-Putten Verbeterd-Verbonden-Herontdekt.

Meer over het ontwikkelplan Bernisse

De Bernisse

Waarom het ontwikkelplan Bernisse?

We wilden van het Bernissegebied een prettige omgeving maken, voor mens, water en natuur. Daarom hebben we in 2018, na het kappen van de knotwilgen, samen met omwonenden, gemeenten en belangenorganisaties het Ontwikkelplan Bernisse opgesteld. Daarin gaat toekomstbestendig waterbeheer hand-in-hand met natuur en recreatie. Zo hebben we in het Bernissegebied een prettige leefomgeving gecreëerd.