Uit de vergadering van het algemeen bestuur van 2 juli

Op 2 juli vergaderde het algemeen bestuur van waterschap Hollandse Delta. Een aantal thema's die in deze vergadering aan bod kwamen, is hier uitgelicht. 

Projectinvestering ‘Aanpak Trambaanpad’ (Voorne-Putten)

Het algemeen bestuur heeft ingestemd met de uitvoering van het project ‘Aanpak Trambaanpad’. Dit houdt in dat het Trambaanpad op Voorne-Putten wordt opgewaardeerd van een recreatief fietspad naar een volwaardige snelfietsroute. Fietsers krijgen hierdoor meer ruimte en een veilige, bij een snelfietsroute passende inrichting.

Het Trambaanpad is een voormalig tracé van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM) dat is omgebouwd tot een fietspad. Het pad loopt tussen Spijkenisse en Hellevoetsluis, en is een populaire route voor recreatieve fietsers en wandelaars. Het fietsvriendelijker maken en opwaarderen van het Trambaanpad wordt ingevuld door het verbreden van het fietspad van 3 naar 4 meter, inclusief enkele bruggen, het creëren van veilige en overzichtelijke oversteken met de kruisende wegen. Waar mogelijk komt de fietser in de voorrang bij erftoegangswegen en vanwege de veiligheid uit de voorrang bij gebiedsontsluitingswegen. Op alle kruispunten komen snelheidsremmende maatregelen voor gemotoriseerd verkeer. Hiertoe is eerder een Voorlopig Ontwerp (VO) opgesteld door het waterschap met beide gemeenten. Dit VO vormt de basis om een veilige snelfietsroute te realiseren, dat voldoet aan de randvoorwaarden van de MRDH en PZH voor verlening van de subsidie.

Twee belangrijke speerpunten uit het Wegenbeheerprogramma 2025-2029, bereikbaarheid en de mobiliteitstransitie, worden ingevuld door het opwaarderen van het Trambaanpad op Voorne-Putten van recreatief fietspad naar een snelfietsroute. De fietser krijgt meer ruimte en een veilige inrichting passend bij een snelfietsroute. Door de opwaardering samen op te pakken met de gemeenten Voorne aan Zee en Nissewaard geven we invulling aan de regionale samenwerking. 
 

Financiële tegenvaller bij project Korteweg 

Het project aan de Korteweg in Zuid-Beijerland, dat voorziet in de verbreding van de rijweg, de aanleg van een fietspad en een natuurvriendelijke oever, heeft te maken met een aanzienlijke financiële tegenvaller. Waterschap Hollandse delta heeft inmiddels diverse voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het verplanten van knotwilgen en de aankoop van extra grond. Toch blijken de kosten voor de uitvoering fors hoger uit te vallen dan oorspronkelijk begroot. Naar de oorzaken van de kostenoverschrijding is extern onderzoek ingesteld. Daarbij benadrukt het bestuur dat de aandacht gericht blijft op voortgang in het project. 

Projectinvestering Watergebiedsplan Hoeksche Waard Zuid-West - Technische Maatregelen 1

 Het algemeen bestuur heeft ingestemd met de realisatie van de projectinvestering ´Watergebiedsplan Hoeksche Waard Zuid-West – Technische Maatregelen 1´. De maatregelen in dit deelproject betreffen met name het aanpassen en automatiseren van kunstwerken en het aanleggen van een natuurvriendelijke oever, vispassages en een faunapassage. Hiermee wordt het watersysteem in dit deelgebied geschikt voor het klimaatscenario 2050 en geeft het invulling aan het Vismigratiebeleid.

Dit project maakt deel uit van het watergebiedsplan Hoeksche Waard Zuid-West. Bij een watergebiedsplan wordt het watersysteem op een integrale wijze benaderd wat uiteindelijk leidt tot een doelmatig maatregelenpakket voor de opgaven in een gebied. Dit maatregelenpakket voorziet in oplossingen op het gebied van de waterkwantiteit, de waterkwaliteit, het onderhoud en de knelpunten uit de praktijk. 

Met dit deelproject worden de volgende knelpunten aangepakt:

  • De inlaatcapaciteit van inlaat Den Hitsert is onvoldoende. De inlaat Den Hitsert wordt geautomatiseerd en aangepast naar de huidige arbo- en waterveiligheidseisen;
  • De aanwezige stuwen zijn obstakels in de prioritaire vismigratieroute De Eendragt. De stuwen Steegjesdijk, Borrekeen en Zuidzijdsedijk worden voorzien van een vispassage;
  • De waterbeheersing tijdens de zomerperiode is onvoldoende. De schuif Zuidzijdsedijk wordt voorzien van een geautomatiseerde stuw en de stuw Borrekeen wordt verplaatst en vergroot. Bij de stuw Borrekeen wordt een natuurvriendelijke oever en een faunapassage aangebracht.