Kwaliteitsimpuls Oudeland van Strijen
Waterschap Hollandse Delta en Staatsbosbeheer werken de komende jaren samen aan Kwaliteitsimpuls Oudeland van Strijen. Een integrale aanpak van maatregelen van beide partijen zal leiden tot een aanzienlijke verbetering van de leefomstandigheden voor broedende weidevogels en het grootbrengen van jongen in dit gebied.

Inloopbijeenkomst op woensdag 23 juli
Er is een inloopbijeenkomst op woensdag 23 juli van 16.00 tot 19.00 uur in het gemaal in het Oudeland van Strijen, Hoekseweg 8 in Strijen. Hier kunnen omwonenden en belangstellenden meer informatie krijgen over het project, de planning en de verwachte effecten. Iedereen kan op elk moment binnenlopen voor informatie en antwoorden op vragen.
Kwaliteitsimpuls voor het Oudeland van Strijen:
Nieuw waterpeil en natuurherstel voor weidevogels Oudeland van Strijen
In het Oudeland van Strijen beginnen waarschijnlijk nog deze zomer werkzaamheden die het gebied beter maken voor weidevogels zoals de grutto en de kievit. Het waterschap en Staatsbosbeheer werken samen aan dit project in het 500 hectare grote Natura 2000-gebied in de Hoeksche Waard. Een kwaliteitsimpuls voor het Oudeland van Strijen.
Het waterschap en Staatsbosbeheer gaan de waterhuishouding verbeteren. In het broedseizoen wordt het waterpeil tijdelijk hoger gezet om de vogels te helpen voedsel te vinden en hun jongen groot te brengen.
Natuurherstel met mozaïekpeilbeheer
Staatsbosbeheer past mozaïekpeilbeheer toe: het gebied wordt verdeeld in vakken met verschillende waterstanden. Zo kunnen natte en droge gebieden worden afgewisseld, afhankelijk van de behoeften van de natuur.
Fasering en aandacht voor de omgeving
Het project wordt in twee fasen uitgevoerd, in 2025 en 2026. Er wordt alleen gewerkt na het broedseizoen en tot het najaar. Tijdens de werkzaamheden wordt rekening gehouden met omwonenden, gebruikers en pachters. Er wordt gezocht naar oplossingen om overlast te beperken. Provincie Zuid-Holland steunt het project met een subsidie via de regeling Subsidie Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap.
De aanvraag voor de omgevingsvergunning is in behandeling bij de gemeente Hoeksche Waard. Waterschap en Staatsbosbeheer hopen deze binnenkort te ontvangen. Na verlening start aannemer Romers Grondverzet mogelijk nog deze zomer met de werkzaamheden.
Wie het gebied wil verkennen, kan de wandelroute IJsvogel lopen. Meer informatie hierover staat op de website van Staatsbosbeheer.
Waarom doen we het?
Het natuurgebied Oudeland van Strijen, 500 hectare groot, is een geliefd terrein voor vele wintergasten zoals de dwerggans en weidevogels zoals de grutto en kievit. De ruilverkaveling en verdroging door bemaling hadden een negatief effect op omliggende percelen en op het Oudeland van Strijen. Op dit moment legt met name de lage waterstand in de sloten in de winter en lente beperkingen op aan het succesvol grootbrengen van weidevogels.
Met diverse waterhuishoudkundige en infrastructurele werkzaamheden zal de (waterhuishoudkundige) inrichting van natuurgebied door Staatsbosbeheer en het waterschap komende jaren worden aangepast zodat de omstandigheden voor weidevogels aanzienlijk worden verbeterd.
Wat houdt het project in?
Ín het Oudeland van Strijen wordt de inlaatcapaciteit vergroot en stuwen, duikers, kades en watergangen aangelegd en geoptimaliseerd om het gewenste waterpeilbeheer mogelijk te maken. Door deze waterhuishoudkundige en infrastructurele werkzaamheden wordt het natuurgebied de komende jaren verbeterd. De werkzaamheden worden de komende jaren (2025 – 2026) in de periode van half augustus tot en met oktober uitgevoerd. Tijdens het broedseizoen en in de winter zijn er geen werkzaamheden.
Natuurherstel met mozaïekbeheer
Staatsbosbeheer gaat mozaïekpeilbeheer toepassen: het gebied wordt ingedeeld in peilvakken waarin per deelgebied gestuurd kan worden op natte of drogere omstandigheden. Deze opdeling in peilvakken maakt het mogelijk om de waterstand per deelgebied af te stemmen. Dit zorgt voor variatie tussen natte en drogere zones, afhankelijk van de ecologische behoeften. Door in het broedseizoen tijdelijk het waterpeil te verhogen naar -2,00 meter NAP, ontstaan natte, voedselrijke omstandigheden die cruciaal zijn voor weidevogels. Buiten het broedseizoen wordt het peil verlaagd naar -2,35 meter NAP.
Planning
Afgerond: Onderzoek, advies & ontwerp
In 2022 werden onderzoeken uitgevoerd, volgt de aanbesteding aan adviesbureaus en werd het ontwerp opgesteld.
Afgerond: Vergunningen & bestek
In 2023 werden de vergunningen aangevraagd en het bestek opgesteld.
Momenteel bezig: Aanbesteding & start uitvoering
In 2025 vindt de aanbesteding aannemer plaats en start de uitvoering.
Nog te doen: Woensdag 23 juli Inloopbijeenkomst
Er is een inloopbijeenkomst op woensdag 23 juli van 16.00 tot 19.00 uur in het gemaal in het Oudeland van Strijen, Hoekseweg 8 in Strijen. Hier kunnen omwonenden en belangstellenden meer informatie krijgen over het project, de planning en de verwachte effecten. Iedereen kan op elk moment binnenlopen voor informatie en antwoorden op vragen.
Nog te doen: Vervolg & afronding
In 2026 gaat de uitvoering verder en wordt het project afgerond.
Ontstaan en landschap
De Sint Elisabethvloed van 1421 veegde de meeste polders volledig van de kaart. Het Oudeland van Strijen werd als eerste in 1437 weer drooggelegd; daarna volgden de overige polders. Pas toen sprak men van de Hoeksche Waard. In de tegenwoordig merendeels uit akkerland bestaande Hoeksche Waard is het Oudeland van Strijen een bijzondere enclave van veenweidelandschap. Dit landschap is ontstaan doordat er zich 10-15 meter onder het maaiveld pleistoceen zand bevindt. Dat wordt afgedekt door een kleilaag, waarop een veenpakket van twee tot zeven meter dikte ligt. Daaroverheen ligt weer een kleilaag. In het oostelijk deel van het Oudeland is die laag slechts 30 cm dik. In het Oudeland bevinden zich dan ook de polders met het hoogste micro reliëf. Die ontstonden door vele met oud veen gevulde kreken. Dat inklinkingsproces gaat nog steeds door. Het Oudeland ligt ook wat dieper dan de omringende akkerbouw percelen. Het functioneert zodoende ook als kwelgebied. Typerende bijkomstigheid is het ‘hobbelige’ karakter van het polderland.
Achtergrond
In de vorige eeuw zijn om diverse redenen veel graslandpolders omgezet naar akkerbouwpolders. Er verdween areaal voor typische weidevogels en overwinterende ganzen en smienten. De ruilverkaveling en verdroging door bemaling hadden een negatief effect op omliggende percelen en op het Oudeland van Strijen. Met name verdroging en verruiging en de bijkomend hoge aantallen overzomerende ganzen hebben een negatief gehad effect op weidevogels, bloemen, kruiden en insecten. Het Oudeland van Strijen heeft een enorm potentieel om één van de belangrijkste weidevogelgebieden te blijven in de provincie Zuid-Holland. Daarnaast biedt het een uitgelezen kans om mensen warm te maken voor extensief natuurlijk gebruik van het veenweidelandschap en de landschappelijk en natuurlijke kwaliteiten die dat heeft.
Samenwerking
Dit project is een samenwerkingsverband tussen waterschap Hollandse Delta en Staatsbosbeheer en wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidieregeling kwaliteitsimpuls natuur en landschap van de provincie Zuid-Holland.
