Wilt u oude medicijnen inleveren, omdat u ze niet meer gebruikt? Spoel medicijnen die u wilt weggooien in geen geval door uw gootsteen of wc. Dat is slecht voor het milieu. Medicijnen die u over heeft en niet meer gebruikt, levert u in bij uw apotheek of bij een inzamelpunt van uw gemeente voor klein chemisch afval. Inwoners en bedrijven helpen ons zo mee om het water schoon te houden.

Hoe kan ik oude medicijnen inleveren? 

Lees de instructies voor het juist inleveren van medicijnen:  

Tabel over soorten medicijnen inleveren.
Type medicijn Hoe oude medicijnen inleveren?
Oude medicijndoosjes inleveren 

Lever de strips in bij uw apotheek en doe de lege doosjes bij het oud papier. 

Flesjes, tubes en zalfjes inleverenVerwijder alleen het etiket, zodat uw naam niet meer te lezen is; vanwege uw privacy.
 
Gebruikte naalden inleveren Doe deze altijd in een naaldencontainer om de medicijnen veilig in te leveren bij uw apotheek.
PlaszakkenPlaszakken* kunnen in uw eigen grijze container voor huisvuil, zodat het niet in het riool komt

Opmerking* Vraag het ziekenhuis om minimaal vier plaszakken als u bijvoorbeeld een CT-scan krijgt.

Voor meer achtergrondinformatie over medicijnresten en de gezamenlijke ketenaanpak, bekijk www.medicijnresten.org(externe link).

Waarom oude medicijnen inzamelen?

Natuurlijk zijn medicijnen onmisbaar voor miljoenen Nederlanders. De huidige rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen op dit moment geneesmiddelen slechts deels uit het rioolwater zuiveren, daarom komen medicijnresten terecht in beken, rivieren en meren. Schadelijke stoffen die ook in ons drinkwater en in onze voeding kunnen komen. 

Hoe komen medicijnresten in het milieu terecht?

Via de spoelbak of het toilet komen medicijnresten in het riool terecht. Het rioolwater komt uiteindelijk aan bij een lokale zuiveringsinstallatie. Het zuiveren van water is in Nederland een natuurlijk proces waarin bacteriën, met behulp van zuurstof, verontreiniging uit het water halen. Chemische stoffen, waaronder medicijnen, blijven in (sterk) verdunde vorm aanwezig in het oppervlaktewater. Het vraagt om hoge investeringen en veel grondstoffen en energie om ook chemische verontreiniging uit het rioolwater te halen. Zolang deze situatie zo is, blijft het belangrijk dat inwoners, bedrijven, apotheken en ziekenhuizen niet gebruikte en/of oude medicijnen afvoeren en dus apart houden van het riool. 

Hoe belasten gebruikte en niet-gebruikte medicijnen het oppervlaktewater?

Een deel van de werkzame stoffen die in medicijnen zitten, blijven na gebruik werkzaam. Wanneer deze stoffen in hogere mate in het oppervlaktewater komen, is dat schadelijk voor organismen, vissen, planten en diertjes in het water. Van pijnstillers is bijvoorbeeld bekend, dat zij het weefsel van vissen beschadigen. Ook is er contact met de menselijke huid mogelijk als het om zwemwater gaat. 

In hogere concentraties hebben medicijnresten een negatief effect op waterdieren en op de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater. Medicijnresten in rivieren en meren dragen ook bij aan een verhoogd risico op antibioticaresistentie. 

Hoe verwerkt een apotheek de ingeleverde, oude medicijnen?

Geneesmiddelresten die ingezameld zijn via de apotheek of milieustraat worden door de afvalverwerker op verantwoorde wijze verwerkt in speciale verbrandingsovens, waarbij reinigingsinstallaties de afvalgassen zuiveren die daarbij vrijkomen.

Welke rioolwaterzuiveringen zijn bij u in de buurt? 

Waterschap Hollandse Delta verwerkt uw afvalwater in 1 van de 20 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) in ons werkgebied in Zuid-Holland. Wij verwerken afvalwater op de locaties: Barendrecht, Den Bommel, Dokhaven, Dordrecht, Goedereede, Heenvliet, Hellevoetsluis, Hoogvliet, Middelharnis, Numansdorp, Ooltgensplaat, Oostvoorne, Oud-Beijerland, Oude-Tonge, Piershil, Ridderkerk, Rozenburg, Spijkenisse, Strijen en Zwijndrecht. Ook het rioolwater uit Rotterdam-Zuid en het eiland Goeree Overflakkee wordt door ons gezuiverd.

Alle rioolwaterzuiveringen in het werkgebied van Hollandse Delta vindt u ook in het overzicht rioolwaterzuiveringen