Onderzoek naar visstand voor betere waterkwaliteit
Deze zomer onderzoekt waterschap Hollandse Delta de visstand in verschillende wateren. Dit gebeurt in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Deze richtlijn verplicht waterschappen om elke zes jaar de visstand te meten en zo te bepalen hoe het gaat met het water. De visstand geeft veel informatie over de kwaliteit van het water.
In schoon water leven vaak meer soorten vissen. Ook de hoeveelheid vis zegt iets over hoe gezond het water is. Daarom is het belangrijk om dit goed te meten. Zo weten het waterschap of het water schoon genoeg is voor planten, dieren en mensen én of de waterkwaliteit verbetert.
Heemraad watersysteem Piet van der Eijk van het waterschap: “Het is belangrijk om te weten hoe schoon ons water is. Daarom meten we de visstand. Zo kunnen we beter bepalen wat er nodig is om het water nog gezonder te maken.”
Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een ecologisch adviesbureau in opdracht van het waterschap, in eerste instantie alleen op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard. In de Binnenbedijkte Maas wordt het onderzoek ook ‘s nachts uitgevoerd tussen 20.00 en 03.00 uur. ‘s Nachts zwemmen vissen namelijk meer verspreid en minder in scholen.
De vissen worden op twee manieren gevangen. In diep water wordt een groot net, een zegen, gebruikt. Dit net wordt in een cirkel uitgevaren en daarna langzaam binnengehaald. Dicht bij de oever wordt gevist met elektrovisserij. Hierbij worden vissen aangetrokken tot het net, zodat ze makkelijk kunnen worden gevangen.
Vissen levend teruggezet
Na het vangen, worden de vissen gemeten, gewogen en weer levend teruggezet op dezelfde plek. Er wordt bij het onderzoek goed gelet op de gezondheid van de vissen. Zo wordt er bij warm weer gewerkt volgens een tropenrooster.
Half juli
De visstand wordt onderzocht in de zomers van 2025 en 2026. De werkzaamheden starten half juli en gaan door tot oktober. De uitkomsten van het onderzoek worden eind 2026 verwacht. De locaties waar wordt gevist, zijn verspreid over het hele werkgebied van het waterschap, maar in 2025 wordt gestart op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard. De planning per locatie hangt af van de omstandigheden. In wateren met veel waterplanten wordt bijvoorbeeld eerder in het jaar gevist, als de planten nog niet zo hard groeien.
Toestemming
Het waterschap heeft toestemming voor het vissen. In de meeste wateren is het waterschap eigenaar van het visrecht. Gebruikers van het water worden zo goed als mogelijk vooraf geïnformeerd. Soms is het visrecht verhuurd aan vissers of hengelsportverenigingen. Als het visrecht bij een andere partij ligt, vraagt het waterschap eerst toestemming.
