Ben jij op zoek naar goede ideeën voor het vergroenen van jouw tuin of wijk? Hieronder hebben we enkele voorbeelden verzameld van inwoners uit onze regio. Doe inspiratie op, vraag de subsidie aan en krijg een deel van de kosten vergoed. 

Subsidie voor tuin, huis of wijk

Het waterschap geeft subsidie aan inwoners en instanties zoals scholen en verenigingen die met goede, watervriendelijke en groene ideeën komen.

"Duurzaamheid is voor ons een sport"

Er kunnen flinke buien vallen, merkten Cor en Marian Pater uit Zwijndrecht. De regenton die het water van het schuurtje moest opvangen liep na een bui al over. Nu staan er twee grote regentonnen bij hun huis. die elk goed zijn voor 600 liter water. „Dat bevalt een stuk beter.”

Het water uit de regenton in de achter het huis zorgt voor voldoende water in de tuin. Via een vernuftig systeem, dat onder het terras is weggewerkt, loopt het naar het achterste gedeelte. De tweede regenton staat aan de zijkant. De tuinslang ligt klaar en kan gemakkelijk worden aangekoppeld. Vooral in de zomer is dat nodig, want in de voortuin verbouwen ze ook groente. 

100 procent duurzaam

Sinds kort staat er ook een egelhuisje tegen de voorgevel. Egels eten rupsen, slakken en maden en zorgen zo voor een natuurlijk evenwicht in de tuin. En het werkt, want de slakken op de groente zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.  „Wij streven naar een 100 procent duurzaam huis”, zegt Marian. „Maar dat is nog niet helemaal gelukt.” Toch zijn ze al aardig op weg. De zonnepanelen op het dak verwarmen het water van de boiler. Deze is aangesloten op de pelletkachel CV die de woning verwarmt.

Cor en Marian zijn dus al echte Waterbazen, maar ze zien nog meer mogelijkheden. Een van de zaken waar ze nog over denken is om ook regenwater te gaan gebruiken voor de wasmachine en het doorspoelen van het toilet.

Marian sproeit de tuin

Watertuin voor de miertjes en de diertjes

Rick en Eva verhuisden vorig jaar met hun kinderen naar een hoekwoning op de grens van Dubbeldam en Dordrecht. „We besloten om de tuin meteen helemaal waterproof te maken”, zegt Rick. En met subsidie van het waterschap is dat gelukt. Wateroverlast behoort tot het verleden.

Aan de buitenkant herinnert niets meer aan het werk wat er is verzet. „Het meeste werk dat is uitgevoerd ligt onder onze voeten”, zegt Rick als we op het pad langs de zijgevel staan. „Hier hebben we vier grote blokken met steenwol ingegraven.” De blokken werken als sponzen die het regenwater opzuigen. Elk blok kan 220 liter water opnemen. In de voortuin liggen nog eens vijf van deze blokken.

Graafmachine

De blokken liggen 1.20 meter diep in de grond. Eerst is er met behulp van een graafmachine een grote sleuf gegraven. Vervolgens zijn er vijf bigbags met drainagezand gestort. Die vormen het bedje waar de steenwolblokken op zijn geplaatst. „Het systeem zuigt het water op en geeft dit langzaam af aan de bodem.” Het water dat in deze blokken komt, is het water dat overblijft, nadat het nieuw geplaatste groene dak op de garage voldoende water heeft opgenomen en de regenton is gevuld. De overgebleven grond is afgevoerd en de tegels zijn gratis opgehaald door de gemeente Dordrecht.

Niet alleen Rick en Eva zijn dik tevreden met hun watertuin, ook hun kinderen genieten ervan. De kleine Kai kan lekker spelen in zijn zandbak met een langslopende watergoot en Rosa geniet van alle diertjes en miertjes die de tuin inmiddels hebben ontdekt. 

Eva en Kai in watervriendelijke tuin

Hoe een oude tekening het klimaat een handje helpt

In 1928 liet landbouwer Joppe uit Sommelsdijk een huis bouwen aan de Hoflaan in Middelharnis. Tegenwoordig woont de familie Van der Linden er. Geheel in stijl is er naast de woning een kantoorgedeelte waar de makelaardij is gevestigd. De nieuwe muren van het kantoor vertellen een bijzonder verhaal. 

Op een bouwtekening uit het streekarchief stond tot ieders verrassing een waterberging van 12.000 liter vermeld. Er is ook een wel getekend. Samen met de bouwvergunning sieren ze nu levensgroot de muren van het kantoor. Zo kwam Jan Kattestaart van Agri Tech op een idee. Het sproeien van de tuin duurde een volledige dag, had Van der Linden hem weleens verteld. Bij het graven van de sleuven voor de tuinverlichting zag hij ineens mogelijkheden voor het sproeiprobleem. 

Waterberging

De wel en de waterberging speelden een hoofdrol in zijn plan. Jan begon met graven en stuitte op een groot ondergronds waterreservoir. Via de regenpijpen zou je de oude waterberging kunnen vullen met hemelwater voor de tuin. „Ik dacht: Waarom leggen we niet meteen een slang in de kabelsleuven?” Van der Linden vond het een goed plan en legde het voor aan het waterschap voor subsidie. Die werd gehonoreerd en zodoende steken er nu op zes plaatsen in de tuin sproeiers boven de grond uit.

Op het terras, precies boven de  waterberging, staat een pomp. „Kijk”, zegt Jan en wijst op de twee slangen. „De ene slang is aangesloten op de waterberging en de andere op het grondwaterreservoir. Er is dus altijd water.” Als Jan de pomp aanzet, doen de sproeiers meteen hun werk en daalt er een regenbui van fijne nevel over de tuin neer.

Jan met de oude kaart

Een wateropvang in een bedje van zand

Bij de eerste flinke regenbui stroomt je splinternieuwe vijver over en drijven de plantjes door de tuin. Het is een probleem dat regelmatig terugkeert. Sinds vorig jaar kunnen ook Peter en Saskia uit Hellevoetsluis er over meepraten. „We waren juist zo trots op onze nieuwe tuin en dan gebeurt zo iets.”

Goede raad was in dit geval niet zo duur en gewoon in de bouwmarkt te koop. „Kijk”, zegt Peter en pakt een klein blokje steenwol met een rooster erop uit de kast. „Zulke blokken hebben we ingegraven rond de vijver. Het werkt perfect, want het zuigt als een spons het water op.” Het kan nu dagen achtereen regenen, maar de vijver stroomt niet meer over. 

De aanleg was een fluitje van een cent. Peter heeft nog wel een goed advies: „Let op dat de blokken goed waterpas liggen, anders werkt het niet.” De blokken liggen daarom op een bedje van zand. Inmiddels zijn er al heel wat buien gevallen en hebben de blokken hun nut bewezen.

In de regionale krant las Saskia over de subsidieregeling van het waterschap. Dat was in de herfst en ze waren nog net op tijd met aanvragen. De subsidie hebben ze ontvangen en Saskia heeft al een nieuw wateridee: een grote regenton van 300 liter om het regenwater van de schuur op te vangen. „Zo eentje waar je bovenop plantjes kan neerzetten.”

Peter in zijn tuin met blokje steenwol met rooster

Douchen en de was draaien met regenwater

Tamara en Tjerron wonen in de Kaapvaarder, een van de nieuwe woonblokken op Katendrecht. Ze maken handig gebruik van regenwater en zijn dus al goed voorbereid op de verandering van het klimaat. Ze gebruiken het voor de plantjes, voor de was en spoelen het toilet er mee door.

Een oud wijnvat van 230 liter op het dakterras doet dienst als regenton met water voor de planten. Als het vat vol is, stroomt het overtollige water via de regenpijp naar een grote ondergrondse regenwaterzak van 6.000 liter. Die ligt in de kruipruimte onder de vloer van de woning. Doordat de regenwaterzak zich na elke regenbui bijvult, kunnen ze hiermee het hele jaar door het toilet doorspoelen en de wasmachine laten draaien. „ Per jaar levert dat een besparing op van wel 26.000 liter kostbaar drinkwater!’’, vertelt Tjerron trots.

Over de streep

„De subsidie van waterschap Hollandse Delta heeft ons over de streep getrokken om het toch te doen.” Het voordeel van deze oplossing is dat je niet hoeft te graven, je gebruikt immers je lege ruimte onder de woning. Het boren door de betonnen fundering voor het aansluiten van de regenpijp op de zak ging wel heel moeizaam.” Maar al die inspanning was de moeite waard. „We spoelen nog elke dag met veel plezier de wc door.” In de toekomst willen Tjerron en Tamara ook nog een groen dak aanleggen. „Dat ziet er mooi uit, koelt de woning en zorgt voor een beter rendement van de zonnepanelen. Maar alles op zijn tijd.’’

Maar ook de straat voor hun woning is inmiddels een stukje groener geworden. Zo legden ze een geveltuin aan voor de woningen, een idee dat al snel navolging kreeg in de buurt. Ook hebben ze samen met buurtbewoners het initiatief genomen om de kale boomvakken in de straat te vergroten en te vergroenen. ‘’De gemeente vond dat goed, maar we moeten het zelf onderhouden.” Voor deze Waterbazen op Katendrecht is dat geen probleem. Hier gaan vergroening en verbroedering hand in hand.

Tjerron voor de plantenbak voor het huis