Kom eens insecten kijken op de dijken rond Rhoon. Recent onderzoek naar insecten op deze dijken laat zien hoe belangrijk de dijken zijn voor de natuur in polders. Vooral bijen en vlinders komen hier veel voor.

Het onderzoek naar insecten op de dijken rond Rhoon werd uitgevoerd door Natuurvereniging Eiland IJsselmonde en Vereniging De Carnisse Grienden. De verenigingen hebben een rapport gemaakt over welke insecten ze daar vonden en ook over planten, paddenstoelen en broedvogels.

Dijken belangrijk voor natuur en biodiversiteit

De Schenkeldijk heeft veel verschillende soorten insecten. Ook een deel van de Molenpolderse Zeedijk is erg goed voor insecten. Deze dijken zijn net zo belangrijk als natuurgebieden. Dit laat zien hoe belangrijk dijken zijn voor de natuur en de biodiversiteit.

Dijken vervullen ecologische sleutelrol

Er zijn meer bijen op de dijken dan op andere plekken zoals in graslanden of op akkers. Ook hommels en vlinders doen het goed op de dijken. Dijken vervullen een ecologische sleutelrol. Het onderzoek naar insecten op de dijken gaat verder. Ze kijken naar de relatie tussen insecten, begrazing en andere onderhoudsvormen.

Het waterschap Hollandse Delta onderhoudt 776 kilometer dijken langs de Noordzee, langs de grote rivieren en tussen peilgebieden in de polders.

Foto’s met dank aan Stichting EIS, kenniscentrum over insecten en andere ongewervelden.

Het rapport staat hier: www.bestuivers.nl/projecten/dijkenproject/nieuws-en-publicaties