Hoe ga jij om met water in je dagelijks leven?

Waar schoon drinkwater en droge voeten door veel Nederlanders worden gezien als vanzelfsprekendheden, staan deze zekerheden onder druk. De opgaven rond waterbeschikbaarheid en de waterkwaliteit zijn groot. Dit betekent dat de drinkwaterbedrijven en de waterschappen niet in hun eentje de garantie kunnen geven dat er altijd voldoende, schoon water is in Nederland.

Schoon water staat onder grote druk 

De drinkwaterbronnen – grond- en oppervlaktewater – worden bedreigd door vervuiling vanuit industrie, landbouw en huishoudens. Meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw zorgen er verder voor dat de ecologische kwaliteit van het water verslechtert en dat is slecht nieuws voor de natuur. Een andere vervuilingsbron zijn medicijnresten die, door een vergrijzende bevolking, ook steeds vaker in het water terecht komen.

Praktische voorbeelden van zuinig watergebruik

  • Douche kort; maximaal 5 minuten.
  • Wees zuinig met water op het toilet door bij het doorspoelen de kleine knop voor een kleine boodschap te gebruiken.
  • Was je kleding minder vaak door een nachtje te luchten.
  • Verminder je watergebruik door een waterbesparend mondstuk op je kraan te draaien.

Bij het besparen van water kunnen kleine aanpassingen grote impact hebben. Hier vind je 101 tips om water te besparen(externe link) in de keuken, badkamer, wasruimte, tuin of op het werk. 

Spoel geen medicijnen door

Veel mensen spoelen zonder erbij na te denken resten medicijnen door de gootsteen. Die medicijnresten kunnen via de riolering in het oppervlaktewater terechtkomen, wat slecht is voor de natuur. Ook kan het lastig zijn bij de bereiding van drinkwater. De oplossing voor deze problemen is eigenlijk heel simpel: lever medicijnresten in bij de apotheek!

Hoe?

  • Doosjes: alleen de strips
  • Flesjes en tubes: verwijder het etiket voor jouw privacy
  • Gebruikte naalden: altijd in een naaldencontainer

Lees meer over waarom het belangrijk is om restanten van medicijnen in te zamelen.