Ecologische verbetering voor het Kanaal door Voorne
In het Kanaal door Voorne ten zuiden van de Groene Kruisweg gaat waterschap Hollandse Delta natuurvriendelijke oevers aanleggen. Dit bekende kanaal op Voorne-Putten krijgt zo een impuls voor de natuur. Vissen en kleine waterdieren krijgen verbeterde ruimte om te leven en zich voort te planten. Ook ontstaat er meer diversiteit in waterplanten. De waterveiligheid en waterafvoer blijven natuurlijk gewoon goed geregeld.
Om de waterkwaliteit en natuur te verbeteren, komen er ondiepe zones met water- en oeverplanten. Deze worden ook wel natuurvriendelijke oevers genoemd. De zones worden vanaf 11 augustus aangelegd op plekken waar het kanaal vroeger breder was voor boten om elkaar te passeren. Zo is er meer plek voor vissen zoals baars en blankvoorn, kleine waterdieren en waterplanten zonder dat het kanaal smaller wordt.
Natuurdoelen
Het kanaal valt onder de regels van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en moet voldoen aan een goede ecologische standaard. Uit onderzoek blijkt dat vooral de planten en kleine waterdieren het moeilijk hebben. De oevers zijn vaak heel steil en hard, waardoor er weinig plek is voor planten om te groeien. Dat pakken we nu aan.
Drijvende eilanden
Er zijn door het waterschap eerder dit jaar al drijvende eilanden in het kanaal geplaatst. Dat zijn vlonders met planten die onder water wortels maken. Deze wortelbossen geven vissen en andere waterdieren een plek om te schuilen, te eten en zich voort te planten. Zo helpt het waterschap de natuur en de waterkwaliteit in het kanaal te verbeteren.
Geschiedenis en gebruik nu
Het Kanaal door Voorne werd in 1827 gegraven als belangrijke route voor schepen van en naar de haven van Rotterdam. Na de opening van de Nieuwe Waterweg in 1871 en de afsluiting van het kanaal in 1966, werd het kanaal minder belangrijk voor de scheepvaart. Sindsdien zorgt het kanaal vooral voor de afwatering van regenwater in de omgeving en is het een fijne plek voor recreatie, zoals varen en vissen. De kades zijn ook belangrijke dijken die het water tegenhouden.
