Door ons veranderde groenbeleid passen wij ecologisch beheer toe op ongeveer 60 procent van onze bermen. Dat betekent dat wij het maaisel na een aantal dagen verwerken en storten op verschillende zogeheten verwerkingslocaties. Op deze plaatsen willen wij het maaisel zo duurzaam mogelijk benutten.

Potstal

Een van onze verwerkingslocaties is een veehouderij waar het maaisel wordt gebruikt in de potstal (een stal waarin de mest wordt opgepot). Bij deze werkwijze wordt een deel van het maaisel aan de koeien gevoerd en een deel wordt opgestrooid in de stallen. Het opgestrooide maaisel in de stallen wordt na verloop van tijd samen met de mest uitgereden over de landbouwpercelen.

Waar gaat ons maaisel naartoe?

Bokashi

Een deel van ons maaisel wordt in 2022 gebruikt als bokashi (gefermenteerd maaisel). Dit is een proefproject in samenwerking met agrariërs, de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland. Het maaisel wordt afgedekt opgeslagen waarna het een proces aangaat waarbij onkruid afsterft en belangrijke voedingsstoffen worden behouden. Na een aantal maanden wordt deze bodemverbeteraar over landbouwpercelen uitgereden.

Compost

Het overige deel van ons maaisel wordt gestort op verwerkingslocaties waar het tot compost wordt omgevormd.

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder.

Afleveringen nalezen?

Een aflevering nalezen? Op deze pagina staan alle afleveringen overzichtelijk bij elkaar.