Benthe Kooiman heeft afscheid genomen als jeugdbestuurder bij ons waterschap. Op 19 maart ontving ze uit handen van dijkgraaf Jan Bonjer een speciaal waterschapsglas, vergezeld van woorden van waardering. Na twee jaar zit haar tijd als jeugdbestuurder bij WSHD er nu op. “Het waterschap zal altijd een speciaal plekje hebben in mijn hart. Het was supertof! Ik kijk terug op een heel gezellige en leerzame tijd.”

Water op de kaart

Benthe is in augustus 2021 gestart als jeugdbestuurder. Ze was toen 16 jaar en wist nog niet veel over wat een waterschap doet. “Ik heb mooie inzichten mogen krijgen in hoe het werk van een dijkgraaf en heemraad eruit ziet. Wat een fantastische wereld! Daarnaast heb ik op mijn beurt op heel veel verschillende plaatsen mensen verteld over wat het waterschap doet. Zo heb ik een gastles gegeven op een basisschool en meegedraaid met de waterschapsverkiezingen. En ik heb vooral ook met mensen in mijn eigen omgeving gepraat over hoe je als waterschap omgaat met de uitdagingen op watergebied. Zo hebben we met de klas meegedaan aan een Winnovatieproject over hoe steden meer water kunnen opnemen. Dat wordt steeds belangrijker nu het klimaat verandert en extreem natte periodes afgewisseld worden met hitte en droogte.”

Benthe ontvangt van dijkgraaf Jan Bonjer als afscheidscadeau een speciaal waterschapsglas

Lifeliner

Een oproep in de lokale krant was voor Benthe de eerste stap richting het bestuurswerk voor WSHD. “Ik begon als jeugdbestuurder met het idee om te leren hoe een bestuursorgaan werkt en eruit ziet. Dit heb ik nu geleerd door zelf onderdeel te zijn van een bestuur. Toch ga ik niet direct een opleiding doen op het gebied van water of bestuur. Het is mijn droom om als arts te vliegen op een Lifeliner of om een ander medisch beroep uit te oefenen. Besturen vind ik ook heel erg gaaf. Daarom wil ik in de toekomst graag heemraad of wethouder worden naast mijn werk. Als jeugdbestuurder heb ik de smaak te pakken gekregen!”

Benthe bij de aftrap van de waterschapsverkiezingen in 2023
Benthe bij de aftrap van de waterschapsverkiezingen in 2023

Een jeugdbestuurder adviseert en helpt het waterschap om jongeren waterbewust te maken. Ook in de toekomst wil waterschap Hollandse Delta graag weer een jeugdbestuurder verwelkomen. Wie dat gaat worden is nog niet bekend.