In 2024 baggeren wij een deel van de Binnenbedijkte Maas. Het gaat om het gedeelte rond Mijnsheerenland en Westmaas. In 2025/2026 komt het gedeelte bij Maasdam aan de beurt. 

In de maanden maart tot en met oktober 2024 baggert de firma Schilder uit Ursem het westelijk deel van de Binnenbedijkte Maas, zeg maar het gedeelte ter hoogte van Westmaas en Mijnsheerenland.

We baggeren vijftig meter breed en drie meter diep. In totaal wordt er 176.000 m3 bagger uit de vaargeul gehaald. Deze bagger verdwijnt in de voormalige zandwinput. Dat scheelt 8.800 ritjes met een vrachtwagen en een heleboel overlast en CO2-uitstoot.

We baggeren de ‘middenbaan’ van de Binnenbedijkte Maas. Daarmee voldoen we aan de Europese richtlijn voor waterkwaliteit (KRW).

Inloopavond over het baggeren van de Binnenbedijkte Maas in 2024
Overzichtskaartje met delen van de Binnenbedijkte Maas die in 2024 worden gebaggerd

Planning

De werkzaamheden worden  volledig uitgevoerd op het water. De werktuigen en leidingen zijn overdag en ’s nachts goed herkenbaar. Wij vragen u om hier extra goed op te letten als u gaat varen.

 1. Afgerond: Inloopavond -

  Op 15 februari was het een drukte van belang in het ‘Dorpshart Mijnsheerenland'. Aannemer en waterschap gaven daar tekst en uitleg over de werkzaamheden en beantwoordden vragen over het baggeren.

 2. Nog te doen: Voorbereiding van werkzaamheden -

  In de laatste week van februari begint de aannemer met de voorbereiding van de werkzaamheden. Er worden materialen aangevoerd en voor gebruik gereed gemaakt. 

 3. Nog te doen: Start werkzaamheden -

  Aanleg van het leidingtraject naar de zandwinput en baggeren van het gedeelte voor de haven van watersportvereniging Binnenmaas.

 4. Nog te doen: Oostelijk deel -

  In de maanden maart, april en mei wordt het oostelijk deel gebaggerd.

 5. Nog te doen: Midden gedeelte -

  In de maanden juni, juli en augustus wordt het midden gedeelte gebaggerd.

 6. Nog te doen: Westelijk deel

  In de maanden september en oktober wordt het oostelijk deel gebaggerd.

Overzichtskaart met de verschillende fases waarin de binnenbedijkte maas wordt gebaggerd

Informatie en vragen

Elke maandag kunt u van 14.00 - 15.00 uur met uw vragen terecht in de keet van J.P. Schilder. De keet staat op het recreatieoord aan de Vrouwenhuisjesweg 7a, Mijnsheerenland. Bellen met omgevingsmanager Caroline Schilder: 0643542776

Blijf op de hoogte van de werkzaamheden en meld je aan voor de nieuwsbrief: