Op Voorne-Putten onderhoudt Jasper Voogt namens de aannemer het contact met de akkerbouwers en veetelers. “Mijn werk speelt zich voor een groot deel af aan de keukentafel. Dan is er nog geen baggerkraan te bekennen.”

Deze ‘huis-tuin-en-keukengesprekken’ zijn heel waardevol. “Ik vertel welke sloten er dit jaar aan de beurt zijn en kijk of er voldoende ruimte langs de sloten is voor onze machines. Elke week bespreekt Jasper met de toezichthouder van waterschap Hollandse Delta de problemen waar hij tegenaan loopt.

“Het gaat dan bijvoorbeeld om tekeningen die niet helemaal aansluiten bij de werkelijke situatie.” De meeste problemen ‘buiten’ kan hij zelf oplossen. Maar soms is dat niet mogelijk. “Bijvoorbeeld omdat ik niet de bevoegdheden heb die het waterschap wel heeft."

Door een goede samenwerking is er voor iedere uitdaging een passende oplossing. September en oktober zijn voor Jasper de drukste maanden. Het is een hectische periode waar in korte tijd veel gewassen worden geoogst.

“Iedereen belt me dan op en wil dat zijn sloot meteen wordt gebaggerd. Dat gaat natuurlijk niet. Dan maak ik in overleg een planning.” Daarbij komt de informatie uit de eerdere gesprekken goed van pas. Niet iedereen reageert meteen even enthousiast, maar heeft uiteindelijk toch wel begrip voor de situatie.

Een kwestie van geven en nemen. Echt polderen dus.

Jasper Voogt