Wie had gedacht dat bagger grondstof kan zijn voor iets nieuws? Wies van Lieshout en Eva Aarts van Waterweg in ieder geval wel. Eva: “Wij willen graag laten zien dat je van bagger hoogwaardige producten kan maken. Onze baggertegel is daarvan een mooi voorbeeld.”Het begon allemaal een paar jaar geleden op een proefterrein van de TU Delft, vertelt Eva. “De tenen van dit pad zijn gemaakt van bagger. Niet omdat we zo dol zijn op bagger, maar bagger zit boordevol waardevolle grondstoffen en je kunt het op tal van manieren gebruiken.”

Sinds kort liggen er ook baggertegels in Brielle. De parkeerplaats bij de stuw aan de Peltserdijk bestaat uit stenen die voor 100% uit bagger zijn gemaakt. Voorlopig gaat het nog om een proefproject.,

Eva en Wies leggen tegels neer

“Als het bevalt, gaan we ze misschien op grotere schaal gebruiken”, zegt Leander Mackloet van het waterschap. “Maar eerst willen we weten hoe sterk de stenen zijn en hoe ze reageren op hitte en kou.”

Elk jaar komt er uit onze sloten en singels een slordige 500.000 ton bagger. Iets minder dan de helft daarvan is geschikt voor het persen van stenen. “Daarmee kun je een weg aanleggen van 28 kilometer lang en 7 meter breed”, rekent Eva voor.