Tijdens de Week van Ons Water (1 t/m 14 mei) worden er door heel Nederland allerlei leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd. Beleef de Week van Ons Water met een bezoek aan de spetterende locaties die, i.s.m. waterschap Hollandse Delta, jou alles laten ontdekken over water en waterbeheer.

Waterspelen bij Weizigt in Dordrecht

Op woensdagmiddag 3 mei staat héél Duurzaamheidscentrum Weizigt in het teken van water! Overal op het terrein kun je je die middag vermaken met allerhande activiteiten: Verwonder je over de bijzondere waterdiertjes met de natuurgidsen van IVN Natuureducatie, doe mee met actieve waterspelletjes, proef kraanwater met een lekker smaakje en help mee met het maken van een groot waterdieren kunstwerk. 

Bij Koetshuis Weizigt staat een kraam waar je een Water Doe-Kaart op kunt halen. Hierop staat wat er die middag allemaal te doen is.

Datum: woensdag 3 mei
Tijd: 13:00 uur tot 16.30 uur
Wie: kinderen van 5 tot en met 10 jaar
Waar: Weizigt, Van Baerleplantsoen 30, Dordrecht

Aanmelden is niet nodig en meedoen is gratis!

Illustratie - decoratief
De Waterspelen bij Weizigt worden jaarlijks georganiseerd i.s.m. Watereducatie Drechtsteden (WED). WED is een samenwerkingsverband van waterpartners in de Drechtsteden en waterschap Hollandse Delta.

Wateruitjes in de Drechtsteden

Er is van alles te ontdekken over het thema water in de regio Drechtsteden. Beleef de Week van Ons Water met een bezoek aan de spetterende locaties die jou alles leren over het water.

Bekijk het overzicht van alle leerzame wateractiviteiten in de regio Drechtsteden 

Overzichtskaart week van ons water in de drechtsteden

Biesboschcentrum Dordrecht

Tijdens de Week van Ons Water is er van alles te beleven in de Biesbosch. Ga mee met een fluistervaartocht, ga op zoek naar bevers of doe mee met de avontuurlijke vogeltocht, waterbeestjesexpeditie of de 'Wetland Struintocht'. Het gehele aanbod vind je op de website van Biesboschcentrum Dordrecht(externe link)

biesbosch

Op zoek naar de onderwaternatuur in Nissewaard

Klimaatspeurtocht en waterdiertjes zoeken in Spijkenisse 

Op zaterdag 6 mei staat het Duurzaam Café in bibliotheek de Boekenberg in Spijkenisse in het teken van de Week van Ons Water. Kom met je ouders naar de Boekenberg en ga met meester Rob naar buiten om de dierenwereld onder water te ontdekken. Er worden waterbeestjes gevist en meegenomen naar het aquarium in het Duurzaam Café zodat ze verder bestudeerd kunnen worden. Ook wordt er voor een leuke onderwater knutsel gezorgd.

Haal de klimaat speurtocht op bij bibliotheek De Boekenberg of kinderboerderij de Trotse Pauw of download de speurtocht via onderstaande button. Maak die leuke en leerzame wandeling langs allerlei klimaatadaptieve initiatieven door Spijkenisse tijdens de Week van Ons Water of een ander moment wanneer het je uitkomt.

Klimaat speurtocht Spijkenisse 

Wanneer: zaterdag 6 mei
Tijd: 13:30 uur tot 15:30 uur
Wie: alle leeftijden
Waar: Duurzaam Cafe, Leer Meer Plein 1ste verdieping bibliotheek de Boekenberg, Spijkenisse

Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Kinderen krijgen waterles

Kinder Klimaat Atelier 

Op vrijdag 12 mei organiseert Archiklas het Grote Kinder Klimaat Atelier in de wijk Carnisse in Rotterdam. Deze activiteit, tijdens de Week van Ons Water, is onderdeel van een educatief activiteitenplan waar waterschap Hollandse Delta aan bijdraagt. 

Tijdens het Grote Kinder Klimaat Atelier gaan bewoners met elkaar aan de slag met het maken en versieren van regentonnen voor de wijk. Kom je helpen, kijken of leren?

Het klimaat in Nederland verandert. Het wordt warmer, er is meer kans op heftige regenbuien en lange droge periodes. In Carnisse is al bijna een kilometer aan geveltuinen gerealiseerd! Deze helpen de straten in de zomer te verkoelen en maken ruimte voor regen om in de grond te zakken in plaats van in het riool. Maar… als het lange tijd niet regent hebben al die planten natuurlijk ook water nodig. We willen daarvoor liever geen schoon drinkwater gebruiken en daarom roepen we op zoveel mogelijk regentonnen in de wijk te installeren.

Op 12 mei is er een divers programma: Een workshop mini TonTuin maken voor kinderen, informatie en instructies voor het installeren van een regenton met subsidies en gezamenlijk bouwen aan een regentonnenkunstwerk. Daarnaast zijn er bewoners en ondernemers uit de wijk die op de activiteiten aanhaken met sport, spel en lekker eten!

Datum: vrijdag 12 mei
Tijd: 16:00 uur tot 18:00 uur
Wie: kinderen en volwassenen
Waar: Amelandseplein, Rotterdam

Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

decoratief

Maak een mooie waterwandeling of fietstocht

Tijdens deze Week van Ons Water zijn er verschillende mooie waterwandelingen te maken! Er zijn verrassende plekken met mooie verhalen, bijvoorbeeld over het verbeteren van de waterkwaliteit en waterveiligheid. Dordrecht heeft een ‘hoogwater (externe link)wandelroute(externe link)’. De wandeltocht voert langs 19 ‘hoogwaterplekken’ die laten zien hoe de afgelopen eeuwen in de Dordtse binnenstad is omgegaan met hoogwater. Of maak een wandeling in Rotterdam of op het Eiland van Brienenoord(externe link). Tijdens een wandeling of fietstocht door het natuur- en recreatiegebied De Nieuwe Dordtse Biesbosch(externe link) ontdek je het duurzame en veerkrachtige watersysteem dat tot 2017 een landbouwgebied was en nu een buffer vormt tussen Nationaal Park De Biesbosch en de stad Dordrecht. 

Over Week van Ons Water

De Week van Ons Water wordt twee keer per jaar georganiseerd. Tijdens de Week van Ons Water in het voorjaar gaat het thema vooral over (voldoende) schoon water en gebruik van water in en om het huis.
Ons Water(externe link) heeft als doel het water- en risicobewustzijn in Nederland te vergroten. Door te laten zien wat er allemaal gebeurt aan watermanagement, en wat er nodig is voor de toekomst. En wat je zelf kunt doen of waar je rekening mee moet houden. Ons Water is een initiatief van de publieke organisaties in Nederland die zich met water bezighouden: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, VNG, IPO, Vewin, waterschap Hollandse Delta en andere waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven.

Wat doet het waterschap?

Benieuwd wat het waterschap allemaal doet voor ons water?

Meer informatie