Schoon water is belangrijk! Daarom onderzoeken we in de nachten van maandag 26 tot en met vrijdag 30 oktober de visstand in het Oostvoornse Meer. We adviseren watersporters (duiken, surfen, hengelsport) die nachten niet het water op te gaan.

Waarom ’s nachts onderzoek?

Vanwege het heldere water op het Oostvoornse Meer wordt een groot deel van het onderzoek ’s nachts uitgevoerd. In het donker is de verspreiding van vis meer homogeen door het water en zien zij het vangtuig minder goed aankomen. Hierbij worden obstakels zoals wrakken en duikobjecten vermeden. Dit gebeurt met behulp van een wrakkenkaart. Het ecologisch adviesbureau dat dit onderzoek uitvoert, heeft ook een geavanceerd site-scan systeem aan boord waarmee (grote) obstakels gemakkelijk waargenomen en vermeden kunnen worden Alle vis wordt direct na de vangst gemeten en levend op de vangstlocatie teruggeplaatst.

Geen nachtelijke watersporten in Oostvoornse Meer

We adviseren liefhebbers van watersporten zoals duiken, surfen en hengelsport, van maandag 26 t/m vrijdag 30 oktober 2020 niet het water op te gaan. Om hen ook ter plekke te informeren over het onderzoek worden informatie- en waarschuwingsborden geplaatst.

Groot onderzoek naar de visstand

Het veldonderzoek in het Oostvoornse Meer is onderdeel van een groter geheel, waarbij in totaal 43 watergangen worden bemonsterd. Met dit onderzoek naar de visstand geven we invulling aan de Europese regels voor het onderzoeken van de waterkwaliteit die in de Europese KaderRichtlijnWater (KRW) staan. Het Oostvoornse Meer is het laatste water dat dit jaar wordt bemonsterd. De resultaten van het gehele onderzoek worden begin 2021 verwacht.

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met het waterschapsloket via telefoonnummer 0900 2005005 of e-mailadres 2005005@wshd.nl of met adviesbureau ATKB b.niemeijer@at-kb.nl / 088 1153 200