Goed waterbeheer is één van de taken van waterschap Hollandse Delta. Valt er bijvoorbeeld in de zomer weinig regen, dan zorgt Hollandse Delta ervoor dat er voldoende water beschikbaar is. Ook proberen we de kwaliteit van het water zo goed mogelijk te houden. Hier leest u meer over de maatregelen die we kunnen nemen in droge perioden.
 

Singel in de stad
Singel in de stad

Waterbeheer

Voldoende water in de sloten en singels

Hollandse Delta zorgt ervoor dat er voldoende water in sloten en singels staat door water in te laten vanuit de rivieren. Dit water, indien beschikbaar, kunnen boeren gebruiken om hun gewassen te beregenen en hun vee te laten drinken.

Dode vissen en watervogels

Bij droog en warm weer, stijgt de watertemperatuur en groeien planten en bacteriën sneller. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort in het water. Ook is er een grotere kans op botulisme en blauwalg. Botulisme is een dodelijke bacterie die watervogels en vissen vergiftigt. Hollandse Delta haalt de dode dieren zo snel mogelijk uit het water. Ook spoelen we de sloot of singel door met schoon water. Zo voorkomen we dat dat de ziekte zich verder verspreidt. Blauwalg kan giftig zijn voor mens én dier. Ook in dit geval spoelen we de sloot of singel door met schoon water. Lees hier meer over blauwalg en botulisme.(externe link)

Zwemmen in buitenwater

We raden het af om te zwemmen in water met blauwalg. Op de website zwemwater.nl(externe link) ziet u waar u veilig kunt zwemmen. U kunt daar ook de ZwemwaterApp downloaden.

Help mee om het water schoon te houden

  • Voer geen eendjes. Er is in de zomer voldoende voedsel aanwezig voor (water)vogels. En bacteriën en planten groeien sneller door brood dat in het water blijft liggen. 
  • Voer om dezelfde reden ook geen vissen. Voor de afbraak van voedselresten is zuurstof nodig, waardoor de vissen en vogels minder zuurstof krijgen.

Overstort van het riool

De kans op hevige regenbuien is groter als het langere tijd droog en warm is. Vaak kan de grond deze grote hoeveelheid water niet opnemen. Veel water komt dan via de straat in het riool. Wanneer ook het riool overvol raakt, stort deze over in sloten of singels. Ook hierdoor kunnen vissen sterven. Hollandse Delta of de gemeente haalt de dode vissen zo snel mogelijk uit het water. Het waterschap spoelt de sloot of singel door met schoon water.

Verzilting

Hollandse Delta gebruikt zoet water uit de rivieren om binnen te laten in de sloten en singels. Bij droog en warm weer vermindert de aanvoer van rivierwater. Door de invloed van de zee wordt het rivierwater dan zouter. Als het water te zout wordt, sluiten we de inlaten. Bij een tekort aan zoet water kan een beperkte beregening ingesteld worden of zelfs een beregeningsverbod.

Baggeren

Bij baggeren halen we de sliblaag van de bodem van de sloot. Indien de sloot een hoge watertemperatuur heeft, wordt het zuurstofgehalte lager. Bij een watertemperatuur boven de 25 graden Celsius kan dat problemen geven voor planten en dieren. Daarom stoppen we met baggeren, als het water boven de 25 graden Celsius is. Zo proberen we eventuele vissterfte te voorkomen.

Maaien

Het maaien van planten in de sloot is nodig voor een goede doorstroming van het water. Bij warm weer breken bodemmateriaal en vegetatie snel af. Daarbij is veel zuurstof bij nodig. Bij een watertemperatuur boven de 30 graden Celsius kan dat problemen geven voor planten en dieren. Daarom stoppen we met maaien van sloten bij deze watertemperatuur.
 

Waterkeringen

De waterschappen beheren de dijken, duinen en kaden in Nederland. Deze zijn bedoeld om zee- en rivierwater tegen te houden. Het merendeel van deze waterkeringen bestaat uit klei. Deze waterkeringen zijn zeer sterk en kunnen droogte goed doorstaan.

Veenkaden

In droge perioden komen met name de veenkaden in het nieuws. Deze kunnen door uitdroging en inklinking van het veen minder stabiel worden. De (weinige) veenkaden in het gebied van Hollandse Delta zijn met name te vinden langs het Kanaal door Voorne, langs de Keen en langs de Boezemvliet. Hollandse Delta inspecteert deze dijken in tijden van droogte. 

Grasmatten en schapen

Grasmatten op de dijken voorkomen afspoeling door hoogwater en golfslag. Bij droogte let Hollandse Delta erop dat de schapen die er grazen, de wortels van het gras niet helemaal opeten. Hiervoor kunnen we een beweidingverbod voor de dijken instellen.

Wegen

Stroefheid van het wegdek

Hollandse Delta controleert de wegen extra in droge en warme perioden. Door de hoge temperaturen kan het asfalt 'vetslaan'. Hierdoor vermindert de stroefheid van het wegdek.  

Zweten van asfalt

Door opwarming van asfalt kan met name in bochten en op druk bereden wegen het asfalt gaan zweten. Daardoor kan het verhardingsmateriaal op de weg afnemen (met name in bochten en op drukke wegen). We zijn hier extra alert op en strooien op deze plekken zand, schelpengruis of zout. 

Uitzetting van betonwegen

In het beheergebied van Hollandse Delta zijn diverse wegen en fietspaden gemaakt van betonplaten. Door opwarming worden deze betonwegen gevoelig voor uitzetting. Er kan op voorhand niets aan worden gedaan, maar we zijn hier extra alert op. 

Gladheid

Het is mogelijk dat oliesporen als gevolg van droogte bij een plotselinge bui gladheid veroorzaken. In dat geval ondernemen we direct actie.

Zuiveren

Perioden van droogte hebben geen invloed op het zuiveren van afvalwater.