Ons land zit vól Waterbazen: mensen die iets doen om te zorgen voor schoon of voldoende water in Nederland. Bijvoorbeeld door afval uit het water te vissen, groene daken aan te leggen of tegels in de tuin te vervangen door planten. Als waterschap zijn wij hartstikke blij met al die Waterbazen. Want hoe meer waterbewuste Nederlanders, hoe beter.

Word ook een Waterbaas: Tips!

Bijdragen aan schoon en voldoende water is makkelijker dan je denkt. Met kleine aanpassingen in en rondom het huis kun je al veel bereiken. Denk aan regenwater opvangen met een geveltuintje, kleding zonder microplastics dragen en geen verfresten door de wc spoelen. Benieuwd wat jij kunt doen? Bekijk dan de tips hoe jij waterbewuster kunt leven. En volg ons op Facebook en Instagram!

Watervriendelijke subsidie

Je kunt subsidie krijgen als je zorgt voor blijvende verbetering van water en groen in jouw buurt. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton of een grotere opslag van regenwater. Maar ook verenigingen en organisaties kunnen subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld voor een groen dak van een gebouw of voor het vergroenen van een schoolplein. Meer over subsidie
 

Jouw verhaal

Ben of ken jij ook een Waterbaas, iemand die bewust met water omgaat? Dan horen we graag jouw verhaal. We kunnen jouw verhaal misschien gebruiken om anderen te inspireren om een waterbaas te worden. Mail jouw verhaal naar communicatie@wshd.nl
 

Gebruik grind of schelpen in de tuin

Voor een terras, tuinpad of oprit is soms bestrating nodig. Maar je kunt ook voor waterdoorlatende bestrating kiezen, zoals grind, schelpen of houtsnippers. Het regenwater kan wegzakken en het grondwater aanvullen. Regenwater hoeft dan niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen.

Plant watervasthoudende planten

Beplanting in de tuin is belangrijk voor een goede opname van het regenwater in de bodem en vermindert de kans op wateroverlast. Is jouw tuin vaak droog, kies dan planten die lang zonder water kunnen. Beplanting vermindert de hitte in de tuin en ook is het goed voor de biodiversiteit.

Blijft je tuin lang nat na een bui, kies dan voor planten die van een vochtige grond houden. Beplanting in de tuin is belangrijk voor een goede opname van het regenwater in de bodem en vermindert de kans op wateroverlast.

Spoel alleen de 3 P’s door

Spoel alleen de 3 P's door

Een handige regel. Spoel alleen maar de 3 P’s door: poep, plas en (wc-)papier. Dus geen vochtige doekjes, tampons, medicijnen of frituurvet. Deze materialen zijn moeilijk uit afvalwater te zuiveren en kunnen zorgen voor verstoppingen in jouw riolering of bij onze gemalen.

Maak een geveltuintje of haal tegels uit je tuin

Geveltuintje aanleggen

Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan water op die plek weer de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Het groen helpt bovendien bij het omlaag brengen van de temperatuur in de stad. Ook creëer je zo een fijn leefgebied voor kleine dieren, insecten, amfibieën en vogels en verbeter je het bodemleven.

Plaats een regenton

regenton

Door regenwater op te slaan in een regenton kun je het water later gebruiken om planten water te geven. Een regenton kun je ook op het balkon zetten. Zo heb je ook daar water bij de hand om je planten water te geven. Tip: doe een deksel op de ton zodat muggen geen kans krijgen!

Maak een regenwatervijver

regenvijver

Een vijver zorgt voor sfeer in je tuin. Regenwatervijvers vangen regenwater op en laten het langzaam wegzakken in de grond. Het mooiste is om een regenwatervijver met groene oevers aan te leggen. De wisselende waterstanden zorgen dat er veel verschillende planten en dieren kunnen leven. Zo draag je bij aan een betere biodiversiteit!

Plant een heg

Groene haag plaatsen

In plaats van een houten of stenen schutting kun je óók hagen en struiken als scheiding neerzetten. Doordat de bladeren water verdampen dragen hagen en struiken bij aan een koelere tuin. De wortels van een groene haag zorgen dat de bodem waterdoorlatend blijft en het regenwater makkelijker weg kan. Groene erfafscheidingen zorgen ook voor extra leven in de tuin: hagen en struiken bieden namelijk schuilplaatsen en voedsel aan allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.

Maak je dak groen

Met een begroeid dak help je mee overlast door regen te voorkomen. Je zorgt voor leven op het dak en houdt de ruimte eronder koel. Groene daken hebben heel veel voordelen:

  • ze houden regenwater vast
  • ze zijn goed voor vogels, bijen en vlinders
  • ze houden de omgeving en de vertrekken eronder koel

Wat betekent schoon en voldoende water?

Veel mensen kennen waterschap Hollandse Delta van de dijken. Maar we doen meer dan dat. Véél meer. Naast stevige dijken zorgen we óók voor schoon en voldoende water dat op het juiste peil wordt gehouden. Ook zuiveren we het afvalwater van onze inwoners en zorgen dat planten en dieren goed kunnen leven in het water. Benieuwd naar ons werk?

Wat doet het waterschap?

Wat een Waterbaas 1