Stemmen is belangrijk omdat het over jouw toekomst gaat. Tijdens de waterschapsverkiezingen bepaal jij mee over de toekomst van water in jouw buurt. Er valt namelijk echt iets te kiezen; over hoe we wonen, hoeveel belasting we betalen en zelfs hoe we onze vrije tijd kunnen besteden. Om duidelijk te maken waarom jij je stem moet laten horen, zetten we wat redenen op een rij! 

Extreem weer komt steeds vaker voor 

Misschien herinner je je nog de overstromingen in Limburg van twee jaar geleden. Of iets recenter; de droogte van afgelopen zomer. Ook in Nederland komen extreme weersomstandigheden steeds vaker voor. De vraag is; hoe wapenen we ons hiertegen? 60% van Nederland kan overstromen, maar met zo’n 18 duizend kilometer aan waterkeringen, zoals dammen, dijken en sluizen, wordt ervoor gezorgd dat onze sokken droog blijven. Om dit zo te houden moeten we blijven innoveren en investeren in het onderhouden van deze dammen, dijken en sluizen. Wat we ook kunnen doen is afwachten en het probleem oplossen als het zich aandient; dus niet vooraf investeren, maar bijvoorbeeld schade herstellen na een overstroming. Wat vind jij?  

Informatieve video: Waarom stemmen?

Ook in Nederland is er een watertekort  

De zomers worden steeds heter en steeds vaker komt er ook in Nederland extreme droogte voor. Onderzoeken laten zien dat dit in de toekomst alleen maar meer wordt. En het is precies droog op de momenten dat er veel water nodig is voor de natuur, boeren, industrie en consumenten. Bewust(er) omgaan met water is dus belangrijk. Gemiddeld verbruiken we in Nederland 120 liter water per persoon, per dag. Maar stel je verbruikt minder water, vind je dan dat je beloond moet worden of moet iedereen gewoon evenveel waterschapsbelasting betalen?  

Rioolwater zuiveren wordt steeds duurder 

Al het water uit onze gootsteen, wc’s en douches moet gezuiverd worden voordat we het weer kunnen gebruiken. Hoe vervuilder het water; hoe duurder het zuiveren. In principe mogen alleen de 3 P’s in het riool komen: poep, plas en papier. Al het andere vraagt om extra zuivering. Dat betekent hoe bewuster we omgaan met het water dat we door het riool spoelen, hoe makkelijker het gezuiverd wordt. Wat vind jij moeten we hier meer op inzetten of juist meer belastinggeld investeren in betere zuiveringen?  

Het water in Nederland moet schoner  

Het water in sloten, beken en rivieren is al veel schoner dan dertig geleden, maar voor de natuur zou het beter zijn als het nog schoner wordt. Wat vind jij: moeten de waterschappen volop inzetten op super schoon water of hoort vervuiling er tegenwoordig toch een beetje bij?  

Er valt dus genoeg te kiezen. Benieuwd wat het beste bij jou aansluit? Ga dan naar MijnStem(externe link) en ontdek  welke partijen het beste bij jou passen. 

Super schoon of schoon genoeg?