Lees hier het liveblog van de wateroverlast tussen 12 - 16 januari. Het blog is nu gesloten.

16 januari

Bijna alle pompen zijn uitgeschakeld, omdat de waterstanden zijn gedaald. Via extra pompen kunnen we het water verplaatsen naar een andere sloot of singel waar het verder wordt verdeeld. Dat gebeurt via leidingen die soms over de weg liggen. Dan is er geen verkeer mogelijk. Op dit moment zijn er geen afsluitingen.
 
Op plekken waar de waterstanden genoeg zijn gezakt, halen we de pompen weg en geven we de wegen vrij voor het verkeer. De regen die nu nog valt kunnen we met de gewone gemalen verwerken.

15 januari

Vanwege verwachte het hoogwater hebben we de buitendijkse fietspaden langs het Spui bij Hekelingen en de Oude Maas bij Rhoon afgesloten. Wij verwachten dat de fietspaden in de loop van maandagochtend weer toegankelijk zijn.

14 januari

Op de Molendijk bij Puttershoek hebben wij een extra pomp geplaatst. De dijk is afgesloten. Verkeer tussen Puttershoek en 's-Gravendeel kan omrijden via de N217 en de Tweede Kruisweg. Voetgangers en fietsers kunnen passeren via een noodbrug. 

Op de Strijenseweg bij de Kiltunnel is geen doorgang mogelijk. Ter hoogte van huisnummer 116 liggen leidingen van een extra pomp over de weg. 

13 januari

Gisteren is er op de vijf Zuid-Hollandse eilanden veel regen gevallen. Daardoor zijn er op verschillende plekken verhoogde waterstanden. Vandaag is het tijdelijk droog, maar zaterdag wordt vooral in de ochtend opnieuw veel regen verwacht.

Ondersteunen

Onze gemalen draaien op volle kracht en op diverse plekken hebben we stuwen en afsluiters dichtgezet. In de meeste gebieden daalt het water nu. Maar omdat er zaterdag opnieuw grote hoeveelheden neerslag worden verwacht, ondersteunen we onze vaste gemalen tijdelijk met mobiele noodpompen.

Poldermolen

Dat doen we in ons hele werkgebied. Zo plaatsen we pompen in onder meer Ooltgensplaat, Dirksland, Oude Tonge, Middelharnis, Nieuwe Tonge, Zwartewaal, Zuidland, ’s Gravendeel, Strijensas, het buitengebied van Dordrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht. Ook de Poldersche Molen, een poldermolen uit 1749, heeft de gehele dag meegedraaid. Deze bemaalt de Sint-Anthoniepolder bij Maasdam.

Wegen afgesloten

Voor de plaatsing van de noodpompen is op een aantal plekken de weg afgesloten voor doorgaand verkeer. Op dit moment worden de meeste afzettingen verwijderd. De verwachting is dat alle wegen in de loop van de avond weer toegankelijnk zijn voor het verkeer.

De komende dagen en nachten blijven we de situatie nauwgezet in de gaten houden. Waar dat nodig is nemen we zo snel mogelijk extra maatregelen. Zodra de waterstanden weer genoeg gezakt en stabiel zijn, worden de pompen weer weggehaald en de wegen vrijgegeven voor verkeer.

 

12 januari 2023

Het hoge waterpeil heeft nog niet tot grote overlast geleid. Wel draaien onze gemalen inmiddels op volle kracht en ook zijn bij 's-Gravendeel en Ooltgensplaat extra pompen geplaatst. De Waleweg in Strijen hebben we tijdelijk afgezet omdat daar wateroverlast is op de passeerplekken.

We verwachten dat het waterpeil in de komende uren weer zakt door het extra bemalen en het afnemen van de neerslag. Intussen blijven we de waterstanden goed in de gaten houden.

Sommige wegen zijn afgesloten

Sorry voor het ongemak!

Trekker met kar waarop leidingen liggen