De gezamenlijke vaarcontrole op de Waal stond in het teken van ‘varen onder invloed’. De recreanten lijken zich goed aan deze regel te houden: geen dronken bestuurders, maar slechts een krat met lege bierflesjes. Toch vindt wijkagent Patrick de actie geslaagd. „We zorgen met elkaar voor de veiligheid op en rond het water, maar we ontmoeten elkaar zelden.”

Waterschap Hollandse Delta, politie, Staatsbosbeheer en de vier omliggende gemeentes bundelen de krachten voor een veiliger vaarverkeer op de Waal. Elke organisatie neemt een deel voor zijn rekening. Waterschap Hollandse Delta en de politie voeren controles uit op het water. Staatsbosbeheer en de gemeentes Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht doen dat langs de oevers.

Samenwerking

Af en toe is er een gezamenlijke controle, zoals vorige week. Dat bevordert de samenwerking, vindt waterschapper Richard. „Het is goed voor de onderlinge contacten en je kunt van elkaar leren hoe je met bepaalde situaties omgaat.” Hier en daar worden de papieren van een enkele visser gecontroleerd, maar verder is het erg rustig.

Waterschap en politie controleren samen op 't Waaltje
Controleren visvergunning

Andere kijk

Er is dus voldoende gelegenheid om van de omgeving te genieten. „Ik kijk mijn ogen uit”, zegt boswachter Marloes. „Normaal bekijk ik de Wevershoek vanaf de weg, maar vanaf het water krijg je een heel ander beeld van je eigen gebied.”

Regels

Wanneer ze een tienjarig jongetje tegenkomen dat in zijn eentje in en bootje rondvaart, wordt er handelend opgetreden. „Onder de 12 jaar is het verboden om een boot te besturen.” Ze nemen het jochie aan boord en brengen hem terug naar zijn vader die aan de wal staat. Een bekeuring is onvermijdelijk.

Genieten van de mooie natuur, genieten van het water en plezier maken op en rond de Waal kan niet zonder regels. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. „Zo voorkom je dat het een duur tochtje wordt”, zegt wijkagent Ton.