Vijf teams van jonge professionals gingen de uitdaging aan om een circulair product te ontwikkelen uit vijf reststromen van vijf verschillende waterschappen. Team Waterschap Hollandse Delta won met hun idee: de EDU-BOX. 

Een internationaal team, bestaande uit professionals uit Nederland, Brazilië en Zuid-Afrika boog zich over de vraag: hoe kan het GFT-afval van een bedrijfsrestaurant op een circulaire manier worden (her)gebruikt? Samen met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en medewerkers van het waterschap ontwikkelden zij het meest toepasbare idee. Een educatie-box waarmee niet alleen een waardevol product kan worden gemaakt uit GFT-afval, maar waarmee tegelijkertijd ook het bewustzijn wordt vergroot onder de afvalproducenten zelf, namelijk de medewerkers van een organisatie. 

Wat is de EDU-BOX?

De EDU-BOX kan onder meer worden ingezet in bedrijfskantines en bestaat uit drie onderdelen. 
Een composteerder (1) maakt van het GFT-afval uit de eigen kantine compost. Deze compost wordt verspreid onder geïnteresseerde werknemers, die hiervan zélf zaadbommetjes maken met het bijgeleverde inheemse bloemenzaadmengsel en een organisch bindmiddel (2). Wanneer deze zaadbommetjes de vochtige (tuin)bodem raken, lossen ze volledig op en hebben ze een positief effect op de biodiversiteit. Gadgets (3) zoals informatieve afvalbak-deksels en een weegschaaltje dat de CO2-afdruk van het weggegooide GFT-afval berekent, moeten er tenslotte voor zorgen dat de compost ook van goede kwaliteit is. 

Bewustwording cruciaal 

Een goed circulair product pakt de oorzaak aan en bestrijdt niet alleen de symptomen. Zo oordeelde ook de jury tijdens de finale-avond op 15 december. Bijzonder gewaardeerd werd de manier waarop het winnende team de werknemers heeft betrokken in de zoektocht naar een oplossing. Middels een enquête werden de medewerkers van het waterschap bevraagd over wat in hun ogen het probleem was en welke oplossingen ze zelf zagen. Op die manier bundelden zij hun eigen denkkracht met de kennis en ervaring van het waterschap, wat een van de doorslaggevende factoren was voor de uiteindelijke winst.  

De vijfminuten-pitch tijdens de finale op 15 december 2022.

En nu?

Het idee is klaar. Nu is de uitdaging het verder te ontwikkelen en te gaan uittesten. Het winnende team kan hiervoor rekenen op verdere begeleiding vanuit BlueCity en een motivatie-infuus van 5000 euro.