De zomer komt eraan en dat betekent lekker genieten van het water. Door te wandelen, door erin te zwemmen, maar misschien ook wel door er met je supboard op te varen. Mag dat zomaar overal?

Suppen regels kennen bij supboarding op Binnenbedijkte Maas, Hoeksche Waard
Suppen op de Binnenbedijkte Maas

Basisregels suppen

Ja, dat mag. Als waterschap gedogen we het suppen, zolang je je aan een paar regels houdt. Dat wil zeggen: 

  • houd minimaal 15 meter afstand van stuwen, gemalen en andere technische installaties waarmee wij het water regelen – deze kunnen gevaarlijk zijn. 
  • heb respect voor de natuur – een inkoppertje, maar we noemen hem toch maar even. 
  • ruim je afval op – en bonuspunten als je ook dat van andere uit het water vist! 

Op eigen risico 

Daarnaast geldt dat het suppen in natuurwater, maar ook bijvoorbeeld zwemmen, altijd voor eigen risico is.

Als waterschap doen we ons uiterste best om het water overal in het gebied zo schoon mogelijk te houden. Maar alleen op officiële zwemlocaties monitoren we elke week of er ziekmakende bacteriën of blauwalg voorkomen. Op andere plekken kan het voorkomen dat het water minder schoon is en je er klachten van krijgt.  

Waarschuwing of boete 

Het waterschap is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van sloten, singels, riviertjes en meren. Daarvoor hebben we een eigen wetboek en dat heet de Keur. Daarin staan de regels die gelden voor alle watergangen. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar water uit de sloot pompen om je tuin te besproeien.

En ook het water opgaan, bijvoorbeeld met je supboard, mag formeel niet zonder toestemming van het waterschap. In praktijk doen we er niet moeilijk over, want we willen graag zoveel mogelijk mensen van het water laten genieten.

Maar als het misgaat, bijvoorbeeld doordat je zwerfafval laat slingeren of doordat er gevaarlijke situaties ontstaan bij onze technische installaties, dan kunnen onze handhavers een waarschuwing of een boete uitdelen.