Een groot aantal inwoners wil graag hun omgeving voorbereiden op extremer weer. Dat blijkt uit het aantal aanvragen dat het waterschap de afgelopen 2 maanden ontving. De subsidie van het waterschap biedt hen hierbij voldoende steun. Conclusie is daarom dat deze subsidieregeling (ook: de stimuleringsregeling ruimtelijke adaptatie) succesvol is. 

Sinds 6 juli staat de subsidie open voor verzoeken van inwoners. Het waterschap ontving al meer dan 100 verzoeken voor aanpassingen in tuin of huis. Deze gaan over het opvangen van water of zorgen voor meer koelte bij hitte.

Inwoners vroegen vooral geld voor het kopen van een regenton of een sedum-dak. Maar er waren ook aanvragers die verder gingen. Zo vroeg iemand in Rotterdam subsidie om een wateropvangsysteem voor hergebruik aan te leggen. Een andere aanvrager uit ’s Gravendeel wil 2 infiltratiekratten van 1200 liter plaatsen.

Johan van Driel, heemraad waterschap Hollandse Delta, is zeer tevreden over de aanvragen: “Samen werken we aan een klimaatvriendelijkere omgeving. Je tuin of huis aanpassen zodat water opgevangen wordt, is belangrijk en draagt daar zeker aan bij. Particulieren in het beheergebied van waterschap Hollandse Delta kunnen nog steeds subsidie aanvragen.”