Uit onderzoek voor waterschap Hollandse Delta blijkt dat onze inwoners zelf meer willen doen om wateroverlast en droogte op te lossen. Je kunt zelf het verschil maken.

Voor de campagne Wat een Waterbaas! hebben we onderzoek laten doen naar het waterbewustzijn onder alle inwoners in ons gebied. Over het algemeen zijn de inwoners boven de 50 jaar meer waterbewust dan jongere generaties. Wel willen vooral de mensen tussen de 18 en 35 jaar zich meer inzetten voor waterveiligheid. Het onderzoek is uitgevoerd onder bewoners boven de 18 jaar, woonachtig op de Zuid-Hollandse Eilanden.

Zelf in actie komen

We moeten allemaal meedoen om wateroverlast of -tekort op te lossen. Dat vindt 66% van de inwoners uit ons gebied. Gelukkig is de meerderheid van de mensen bereid daar zelf een steentje aan bij te dragen. Hoe doe je dat? Dat kan op verschillende manieren. Meer dan de helft (52%) van de tuinbezitters heeft bijvoorbeeld de tegels in de tuin vervangen door gras of planten. Zo kan regenwater de grond intrekken en voorkom je wateroverlast.

Ook denken veel mensen bewust na over afval weggooien. Zo weet 68% van de mensen dat vochtige doekjes en tampons in de afvalbak thuishoren en 60% dat frituurvet gescheiden moet worden ingeleverd. Een actieve bijdrage aan het verminderen van afval doen 44% van de inwoners die biologische schoonmaakmiddelen gebruikt. Daarnaast gebruiken een derde van de tuinbezitters biologische bestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen. Verder haalt 20% van de inwoners uit ons gebied regelmatig zwerfafval uit het water of weg van de slootkant.

Tot slot heeft 26% een regenton geplaatst (dit zijn ongeveer de helft van de tuinbezitters) en heeft 13% het dak van de schuur vergroend door bijvoorbeeld de aanleg van een sedumdak. Wat een Waterbazen! Met al deze initiatieven zijn we als waterschap erg blij.

Meer weten?

Wil je zelf weten hoe je kunt meehelpen of wil je meer weten over de Waterbazen-campagne? Kijk dan op onze campagne-pagina.