Op elf meter onder de grond wordt dagelijks zo’n 138 miljoen liter water van een half miljoen Rotterdammers en bedrijven gezuiverd. Benieuwd hoe het zuiveren van dit afvalwater in zijn werk gaat? Kom dan een kijkje nemen in de keuken van deze rioolwaterzuiveringsinstallatie op zaterdag 25 november.

Elke Rotterdammer spoelt dagelijks zo’n 120 liter vervuild water weg. Dat gebeurt bij douchen, toiletbezoek, koken, afwassen, etc. Dit vervuilde water mag niet direct worden geloosd op het oppervlaktewater (singels en rivieren) omdat dit schadelijk is voor milieu, mens en dier. Daarom gaat het afvalwater eerst via de riolering naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Daar wordt het schoongemaakt en vervolgens op de rivier De Nieuwe Maas of de Nieuwe Waterweg geloosd. In Rotterdam-Zuid gebeurt dit op een unieke locatie bij de enige ondergrondse rioolwaterzuiveringsinstallatie van Nederland.

Rondleiding Dokhaven

Onze medewerkers laten zien hoe het zuiveringsproces op Dokhaven in zijn werk gaat. De rondleiding (inclusief een kort filmpje) duurt ongeveer anderhalf uur en is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar, maar helaas niet toegankelijk voor mindervaliden. Ze vinden plaats van:

09.00 – 10.30 uur

11.00 – 12.30 uur

13.30 – 15.00 uur

De locatie is Bonn en Meeswerf 205, 3087 EH Rotterdam.

Maand van de Ondergrond

Deze rondleiding maakt deel uit van het programma van de maand van de ondergrond, een initiatief vanuit de gemeente Rotterdam. Tijdens dit jaarlijkse evenement met verschillende unieke (en gratis) activiteiten vertellen deskundigen over de ondergrond en de ondergrondse uitdagingen waarvoor de stad staat. Met een uitgebreid programma van lezingen, excursies, workshops en filmpjes leert u meer over de wereld onder uw voeten.

Aanmelden?

Altijd al eens een kijkje willen nemen bij deze bijzondere rioolwaterzuiveringsinstallatie? Meld u dan aan via de website van de Maand van de Ondergrond(externe link). Wacht niet te lang, want VOL=VOL.