Hoe kun je inwoners stimuleren om hun tuin aan te passen aan extreem weer? Gemeente Nissewaard en waterschap Hollandse Delta hopen hier antwoord op te kunnen geven met het proefproject ‘Klimaat in eigen tuin’. Bewoners van 2 buurten in Spijkenisse worden aangemoedigd om maatregelen te nemen, ieder op een andere manier.

Proefproject en vergoeding

Van 1 oktober 2020 tot 15 mei 2021 kunnen bewoners financiële vergoeding aanvragen bij de gemeente om hun tuin aan te passen aan extreem weer. Het gaat om (delen van) de buurten Kikkerveen en Beverveen in de wijk Waterland. In dit proefproject vergelijkt de gemeente 2 verschillende manieren om inwoners te stimuleren. De lessen uit dit proefproject worden gedeeld en gebruikt voor het opzetten van een regeling voor Nissewaard.

Start met heemraad Johan van Driel

Op 26 september vindt de jaarlijkse Burendag plaats. Hier zal onder andere heemraad Johan van Driel aanwezig zijn om het proefproject officieel te starten. Ook is er een pop-up tuin aanwezig waar bewoners met eigen ogen kunnen zien hoe een klimaatvriendelijke tuin eruit kan zien. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van groene daken, de tegels vervangen door planten of het plaatsen van een regenton.

Geen steentje, maar plantje bijdragen

Op steeds meer plaatsen zijn de gevolgen van klimaatverandering goed zichtbaar. Wegen staan blank door hevige regenval. Planten en dieren worden met uitsterven bedreigt. En de temperatuur in huis loopt hoog op. De gemeente en waterschap Hollandse Delta spelen een belangrijke rol bij het klimaatbestendig maken van Nissewaard. Helaas is een groot deel van het grondgebied privéterrein. Dus is het aan de inwoners om hun steentje (of liever plantje) bij te dragen.