Het project PHA2USE is één van de tien genomineerden voor de verkiezing van 'Beste Overheidsinnovatie van het Jaar'! Met deze verkiezing wil de Vereniging voor OverheidsManagement goede overheidsinnovaties een podium bieden en in het zonnetje zetten, kennis uitwisselen en ter inspiratie dienen voor overheidsinnovaties, overheidsorganisaties en overheidsmedewerkers.

Natuurlijke plasticvervangers

PHA2USE is een project voor de vervaardiging van natuurlijke plasticvervangers uit afvalwater. In dit samenwerkingsproject werkt waterschap Hollandse Delta samen met andere overheden, onderzoeksinstellingen en bedrijven aan de verdere ontwikkeling. Onlangs zijn de eerste kilo’s van deze plasticvervanger onder de merknaam ‘Caleyda’ aangeboden aan een bedrijf voor de vervaardiging van duurzame afbreekbare kweekpotjes voor planten.

Afweging van de voorselectiecommissie:

“PHA2USE is een innovatie die bijdraagt aan oplossingen van een groot maatschappelijk probleem. De manier waarop wordt samengewerkt met de verschillende partijen toont lef. Het is een sympathieke innovatie en het is goed dat hier in wordt geïnvesteerd. De commissie vindt het een inspiratievolle en stimulerende innovatie die aanjagend kan werken. De commissie zou graag meer duidelijkheid krijgen over hoe het perspectief er uit ziet om tot grootschalige productie te komen waar ook een markt voor is. Daarnaast horen ze ook graag wat meer over de recyclebaarheid van het plastic en de interesse die er in het buitenland is in deze ontwikkeling.”

Op de short list staan negen andere innovaties. Op vrijdag 22 september is de volgende stap. Dan moeten de initiatiefnemers van PHA2USE een korte pitch van zes minuten houden Op die avond wordt de top 3 gekozen.

decoratief