Het Oude Diep bij Numansdorp is een brede watergang

“Dit water is zo breed, dat je niet vanaf de kant kunt baggeren. Daarom gebruiken we een boot,” legt hij uit. “Die zuigt de bagger van de bodem bij elkaar.” Daarna verdwijnt het via de leidingen in het depot, dat een stukje verderop ligt. Daar blijft de bagger liggen tot het water eruit is gezakt. 

Nauwkeurig

Boon maakt deel uit van het baggerteam van het waterschap. Hij weet als geen ander dat baggeren een nauwkeurig karwei is: “We baggeren tot -2.65 NAP diep.” Niet overal komt echter evenveel bagger naar boven. Van tevoren is precies berekend hoeveel bagger er weggehaald moet worden.

Na het baggeren krijgt het water meer zuurstof, ruimte en licht. Dat is goed voor de planten, vissen en overige (water)dieren. “Daarnaast moeten sloten en singels natuurlijk ook breed en diep genoeg zijn voor een goede aan- en afvoer van water.”

In totaal verwacht Boon dat er straks zo’n 8.000 m3 bagger in het depot ligt. De grond die uiteindelijk overblijft kan weer over het land worden verspreid. Waar dat precies gebeurt, is nog niet duidelijk. “Dat zoeken we nog uit.”