Wat hebben biodiversiteit en droge voeten met elkaar te maken? Nou, alles! De veerkracht van onze bodem bepaalt onder andere hoe goed water kan worden opgeslagen of afgevoerd. De problemen van wateroverlast en droogte zijn daarom ook deels via de bodem op te lossen. En een gezonde bodem? Die begint bij biodiversiteit. De bodem moet zo luchtig mogelijk zijn om planten te laten groeien en om water op te nemen. Daarom is voor waterschap Hollandse Delta de bodemkwaliteit een van de speerpunten van ons beleid. 

Maar wat kun je zelf doen om de (bodem)biodiversiteit een handje te helpen in jouw tuin of buurt? Hieronder hebben we een paar leuke acties op een rij gezet:

Twee vrouwen en een kind planten bloemen naast een muurtje in een steegje, nadat zij er regels hebben uitgehaald.

Ga de strijd aan bij het NK-tegelwippen:

Nederland ligt vol met stenen en al dat steen verkoelt niet op een hete dag en laat geen water door wanneer het regent. Regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Eind maart is daarom het NK-tegelwippen weer gestart. Wip die stenen eruit en zet er groen voor in de plaats! Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken en bomen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, kan (regen)water beter wegspoelen, wordt het fijner voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier.

Welke gemeente wipt de meeste tegels? Het belooft een spannende wedstrijd te worden. En wie weet gaat jouw gemeente er in oktober wel vandoor met de gouden schep of tegel!

Win de Gouden Laars:

Maak jouw stukje Delta groener en win de gouden laars! Naast het felbegeerde schoeisel, mag de winnaar ook 1000 euro in zijn of haar zak steken. Win-win-win dus. Iedereen die in het deltagebied woont en in actie komt voor biodiversiteit en droge voeten kan meedoen. Of je nu het betegelde plein van je school verandert in een groene leeromgeving, met de straat regentonnen aanschaft, de wijk vriendelijk maakt voor bijen of je bedrijventerrein vergroent. Aanmelden kan tot en met 8 mei en de Gouden Laars wordt op 14 mei uitgereikt. Dus waar wacht je nog op?  

Doe de tuinbodemcheck:

Door de bodem in jouw tuin gezond te houden of te maken, zorg jij voor genoeg biodiversiteit in de omgeving. Maar hoe weet je nou of je tuinbodem gezond is? Daar is iets op bedacht: de tuinbodemcheck. Je ontvangt een toolkit van IVN Natuureducatie waarmee je op ontdekkingstocht gaat in eigen tuin. Handig en leuk!

In de kit zitten allerlei proefjes waarmee je de bodem kunt onderzoeken. In de bijbehorende e-learning staat hoe je de proeven moet uitvoeren én wat je vervolgens kunt doen om de kwaliteit van jouw bodem te vergroten. Wees er snel bij, want op=op. Misgegrepen? Op IVN Natuureducatie lees je hoe je jouw bodem kunt testen zonder toolkit.

Ontvang een subsidie vanuit ons waterschap:

Ook vanuit waterschap Hollandse Delta willen we je helpen om je buurt groener te maken. Daarom kun je een vergoeding aanvragen. Zowel inwoners als bedrijven zonder winstoogmerk kunnen 20% van hun gemaakte kosten terugkrijgen. Het idee is dat je jouw tuin, buurt of organisatie watervriendelijker maakt. Dat betekent dat regenwater opgevangen wordt en dat de riolering minder belast wordt. Denk aan meer groen en minder tegels, een groen dak op je schuur of huis of een vijver om regen in op te vangen. Zo veranderen we onze omgeving in een betere 'spons' voor als er plotseling veel water is.

Je kunt een vergoeding krijgen voor maatregelen vanaf 250 euro. Je krijgt 20% van de gemaakte kosten terug. Daarvoor geldt een maximum van 5000 euro voor personen en 10.000 euro voor organisaties zonder winstoogmerk, zoals scholen en verenigingen. Je kunt je aanvraag indienen tot 1 november 2022. De maatregelen die je neemt moeten dit jaar afgerond worden.

Ga aan de slag

Hopelijk heb je leuke inspiratie opgedaan om de Nederlandse natuur een handje te helpen én om ervoor te zorgen dat we droge voeten blijven houden. Aan welke actie ga jij meedoen? Laat het ons weten via social media met de hashtag #groenWSHD.