Helinium uit Hellevoetsluis wint eerste Hollandse Delta klimaatchallenge

29 mei 2019 Een sproeigoot, een plantenstad of een krattendak kunnen helpen om wateroverlast in de wijk te voorkomen. Dat vinden Technasiumleerlingen uit Barendrecht en Hellevoetsluis. In opdracht van waterschap Hollandse Delta ontwierpen ze een klimaatbestendige woonwijk. Vrijdag 24 mei presenteerden ze hun uitwerkingen in het waterschapshuis voor een vakjury.
Uitreiking van de prijs aan klas V2D van het Helinium klas uit Hellevoetsluis. | © Hollandse Delta

“Jullie hebben veel energie gestoken in het uitwerken van de opdrachten. Ik ben benieuwd of er verfrissende ideeën bij zijn,” zei heemraad Leo Stehouwer aan het begin van de presentaties. Elke groep kreeg tien minuten om een toelichting te geven op hun resultaat.

Jury

In de vakjury zaten onder andere Jeroen Langeveld en Jules van Lier, allebei professor aan de TU Delft. Leerlingen uit de tweede klas VWO van scholengemeenschap Helinium uit Hellevoetsluis bedachten de sproeigoot. De jury vond dat het beste idee.

Sproeigoot

De sproeigoot van Merel, Floor, Eline, Lian en Annemieke werkt als volgt. Het regenwater in de wijk wordt opgevangen in een put onder het wegdek. Dit water wordt via een pomp en buizen getransporteerd naar ondergrondse sproeiers die vast zijn opgesteld in bijvoorbeeld een plantsoen. Zo kan het gras in de zomer worden natgehouden. De energie voor de pomp wordt opgewekt door zonnepanelen die zich in de stoepranden bevinden.

Prijs

Je kunt dit idee ook uitvoeren in een bestaande wijk, vond de jury.Daarom won de sproeigoot de eerste prijs. De winnaars gingen naar huis met een mooie trofee en mogen binnenkort als beloning een rondvlucht maken over de Nederlandse waterwerken. 

Plantenstad

Het origineelste idee kwam van het Daltoncollege in Barendrecht. Zij bedachten de plantenstad. Even simpel als doeltreffend. Zet veel planten in de stad en geef die water met opgevangen regenwater.

Technasium

Technasiumonderwijs laat leerlingen van HAVO en VWO kennismaken met onderzoek en ontwerpen. In dit geval was Hollande Delta opdrachtgever en luidde de opdracht: onderzoek en ontwerp een klimaatbestendige wijk.

Lees meer over

waterbeheer