Start proef met Waste Shark

9 april 2018 De WasteShark is officieel van wal gestoken in de Spuihaven. Wethouder Rinette Reynvaan en haar collega Rik van der Linden gaven samen met heemraad Cok Sas van waterschap Hollandse Delta het startsein voor een drie maanden durende proef met deze waterdrone.
Heemraad Cok Sas bij Waste Shark | © waterschap Hollandse Delta
Waste Shark aan het werk in de Spuihaven bij Dordrecht | © waterschap Hollandse Delta
Gemeente Dordrecht, waterschap Hollandse Delta, RanMarine en Krinkels starten proef met de Waste Shark. | © waterschap Hollandse Delta

Dordrecht experimenteert met de WasteShark bij het schoonmaken van sloten en singels in de stad. De aquadrone verzamelt (plastic) afval en kroos in de Spuihaven. De proef is een gezamenlijk initiatief van het waterschap Hollandse Delta, ontwikkelaar RanMarine Technology, aannemer Krinkels, Cirkellab en de gemeente. Dordrecht is de samenwerking aangegaan omdat het zeer geïnteresseerd is in innovatieve ideeën om de stad slimmer en toekomstbestendig te maken. De stad maakt de proef met de WasteShark mede mogelijk met budget vanuit Smart City Dordrecht. RanMarine heeft met de aquadrone ervaring opgedaan in het Rotterdamse havengebied. De WasteShark is echter nog nooit in stedelijk gebied ingezet. Dordrecht heeft dus een primeur. 

Schoonheid

Wethouder Rinette Reynvaan over de proef: "We zijn heel blij met de proef, al is het jammer dan het nodig is omdat mensen vuil in het water gooien. Het water in Dordrecht is van een bijzondere schoonheid, dat willen we graag zo houden." Collega-wethouder Rik van der Linden wijst op Smart City. "Het is mooi om in samenwerking tot goede innovatieve ideeën voor de stad te komen."

Waterkwaliteit

Heemraad Cok Sas is ook blij met de samenwerking: “Gezamenlijk hebben we de stankklachten in de Spuihaven aangepakt. We hebben gebaggerd en gezorgd voor doorstroming. De WasteShark is een mooi innovatief sluitstuk. Bewoners kunnen ook zelf bijdragen aan een betere waterkwaliteit. Woont u aan de waterkant, zorgt u er dan voor dat er geen struiken en bomen over het water hangen en daar hun blad verliezen. En eendjes voeren is ook niet goed voor de waterkwaliteit.”

Dordrecht ziet in het experiment ook een kans om te kijken of kostenbesparingen te behalen zijn. Op dit moment zijn twee mensen een dag(deel) per week aan het werk om het afval op te vissen uit de Spuihaven. Dat levert per keer zo'n drie vuilniszakken vol plastic e.d. op.