Waterschapsbelasting binnenkort op de mat

7 februari 2018 Deze maand stuurt belastingkantoor SVHW in opdracht van waterschap Hollandse Delta de aanslagen voor de waterschapsbelasting 2018. Door uw bijdrage voert het waterschap verschillende taken voor u uit: wij zuiveren in Zuid-Holland zuid het afvalwater van huishoudens en bedrijven, zorgen voor veilige dijken en duinen, voor voldoende en schoon water in sloten en plassen en ook voor veilige wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom. Om alle werkzaamheden in 2018 uit te voeren, heeft het waterschap 149,4 miljoen euro aan belastingopbrengsten nodig.
Dijkversterking Spui

Soorten waterschapsbelasting

Er zijn verschillende soorten waterschapsbelasting. Aan elke waterschapstaak is een aparte belasting verbonden.

  • De zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing zijn voor het zuiveren van het afvalwater.
  • Met de watersysteemheffing houdt het waterschap het water in sloten en singels schoon (en op peil) en wordt het onderhoud van de dijken betaald. Ook de maatregelen om wateroverlast of verdroging te voorkomen worden hiervan betaald.
  • De wegenheffing wordt ingezet voor de wegen die door het waterschap onderhouden worden. Dit zijn de wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van de provinciale wegen en de rijkswegen. Op het eiland van Dordrecht heeft het waterschap geen wegentaak.

Het aanslagbiljet is gewijzigd. Voortaan ontvangen veel huishoudens en bedrijven gecombineerde aanslagbiljetten, met daarop de aanslagen van o.a. waterschap en gemeente.

Voorzorgsmaatregelen

Het klimaat verandert. Daarom moeten waterschappen voorzorgsmaatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan versterking van dijken en het op peil houden van het water in sloten en singels. Door de waterschapsbelastingen zijn waterschappen in staat deze maatregelen te nemen voor een veilige en schone omgeving. Lees meer uitleg over het werk van het waterschap, de begroting 2018 en de waterschapsbelasting.

Veel gestelde vragen

Wie meer wil weten over de belastingaanslag vindt antwoorden op de website van het SVHW. Door bij "Mijn SVHW" in te loggen met DigiD kan iedereen zijn persoonlijke aanslag digitaal bekijken en online makkelijk en snel zijn belastingzaken regelen. Liever telefonisch contact? Het SVHW is te bereiken op telefoonnummer (0186) 577 222 of (0800) 02 00 873. Van maandag 12 februari t/m vrijdag 2 maart 2018 verruimt SVHW de telefonische openingstijden en is dan bereikbaar op maandag t/m donderdag van 8.30 uur tot 18.00 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.