Sluis in de Toldijk voortaan zonder deuren

15 februari 2018 Hollandse Delta vervangt de houten deuren in de sluis aan de Toldijk door stalen schotten. De sluis ligt tussen Heenvliet en Geervliet en verbindt het Brielse Meer met het riviertje de Bernisse.
Een hijskraan plaatst stalen schotten in de sluis aan de Toldijk. | © Hollandse Delta

De sluis gaat slechts twee keer per jaar dicht. Een keer tijdens de proefsluiting en een week in het voorjaar. In die week moet het water van het Brielse Meer tijdelijk wat lager staan vanwege het onderhoud aan havens en steigers.

De sluisdeuren werden vanaf de kant gesloten door een trekker met een lier. Na bijna 40 jaar verwijdert het waterschap de sluisdeuren. Ze zijn aan het eind van hun levensduur. Er komen geen nieuwe deuren voor in de plaats.

Hollandse Delta vervangt de houten deuren door vier stalen schotten. Deze schotten worden bewaard op de sluis. Ze kunnen dan vanaf de weg met een mobiele kraan worden geplaatst in de reeds aanwezige sponningen.Ook in geval van hoog water kunnen de schotten nodig zijn. Ze houden dan het water tegen en beschermen de achterliggende polders.