Tv-serie Klokhuis over waterbeheer

28 februari 2018 Nederland is een waterland. Dat we al eeuwen een strijd voeren tegen het water, weet bijna ieder kind. Maar hoe werkt dat eigenlijk allemaal? Dat is vanaf vandaag, woensdag 28 februari, te zien in de 10-delige NTR-serie Het Klokhuis over water. De afleveringen ‘Waterpeil’, ‘Veilige dijken’ en ‘Zwemmen in natuurwater’ zijn mede mogelijk gemaakt door de Unie van Waterschappen.
Presentator Pascal Tan doet mee aan een crisisoefening bij een overstroming. | © NTR Klokhuis

In de educatieve serie komt via verschillende onderwerpen aan bod hoe we in Nederland water beheren. Zo onderzoekt Klokhuis hoe de waterschappen het waterpeil in stand houden. En laat een dijkinspecteur zien hoe de dijken veilig worden gehouden. Ook komt een crisisoefening bij een overstroming in beeld.

Waterpeil - 28 februari om 18:40 op NPO 3

Te veel water zorgt voor overlast: weilanden die te nat zijn, kelders die vollopen of zelfs overstromingen. Maar te weinig water in een gebied is ook niet goed. Dat veroorzaakt bijvoorbeeld problemen voor de landbouw en de scheepvaart. Daarom draait in ons land alles om de juiste stand van het water: het waterpeil. Daar zorgen de waterschappen voor. Hoe doen ze dat? Dat zoekt Klokhuis uit.

Veilige dijken - 14 maart om 18:40 op NPO 3

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het meer en heviger gaat regenen. Meer regen betekent dat er ook meer water wordt aangevoerd via de zee en de grote rivieren. Daarom is het extra belangrijk dat de dijken sterk zijn. Maar hoe doe je dat en waar let je op? Klokhuis gaat op pad met dijkinspecteur Adrie. Een extra probleem voor de dijken is de muskusrat. Hij graaft gangen onder de grond waardoor er holen in de dijken ontstaan. Dat kan leiden tot overstromingen. Muskusrattenvanger Arjan vertelt meer over de inspectie. Ook zingen en rappen de Dos Hermanos over de dijken in Nederland.

Zwemmen in natuurwater - 4 april om 18:40 op NPO 3

In Nederland zijn er zo’n 700 plekken waar je officieel mag zwemmen in de natuur. Om zoveel mogelijk mensen veilig te laten zwemmen, wordt het water in het zomerseizoen om de 2 weken gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalg. Als het water niet gezond is, worden er maatregelen genomen. Hoe dat gaat, zoekt Klokhuis tot op de bodem uit! In een sketch zwemmen de oermensen in alle soorten natuurwater, want 'daar word je hard van’.

Op de website van het Klokhuis is meer informatie te vinden over alle afleveringen.