Sluisdeuren Oud-Beijerland vertonen kuren

3 november 2017 De sluisdeuren in de haven van Oud-Beijerland sluiten niet goed. Er ligt te veel bagger op de bodem. Juist in de herfst en winter is het van belang dat de haven bij extreem hoogwater kan worden afgesloten. Volgende week baggert Hollandse Delta de bodem rond de sluisdeuren. Er kunnen dan geen boten in- en uitvaren.
© waterschap Hollandse Delta

Sinds eind 2016 is de bodem al twee keer schoongemaakt, zodat de deuren bij dreigend hoogwater weer gesloten konden worden. In de loop van 2017 heeft Hollandse Delta onderzoek gedaan. Uit dat onderzoek blijkt dat er naast baggeren ook reparaties aan de sluisdeuren nodig zijn.

Deze reparaties kunnen pas na 1 april 2018 worden uitgevoerd. Dan is de kans op hoogwater stukken kleiner dan in de herfst en winter.

Nu doet zich weer hetzelfde euvel voor: de deuren sluiten niet goed. Daarom wordt de komende week de waterbodem rond de sluisdeuren gebaggerd. Er is een noodpomp geplaats om de veiligheid te garanderen en het overtollige lekwater weg te pompen.

Toegang tot de haven

Tot en met dinsdag 7 november is er beperkte doorgang mogelijk, afhankelijk van de waterstand. Op 8, 9 en 10 november is er geen doorgang mogelijk. Na het stormseizoen neemt het waterschap de sluisdeuren grondig onder handen. De eigenaren van de boten in de haven worden tijdig geïnformeerd over deze werkzaamheden.

De sluis in de haven van Oud-Beijerland bestaat uit twee binnendeuren en twee buitendeuren. Bij dreigend hoogwater worden ze gesloten en houden ze het water van het Spui tegen.

Lees meer over

waterbeheer