Strooiwagens volop actief in het nieuwe jaar!

6 januari 2017 Medewerkers van de gladheidsbestrijding van alle wegbeheerders zijn het nieuwe jaar ingegaan met het (bijna) dagelijks strooien van alle wegen. Het einde is ook nog niet in zicht. Deze week zijn de voorspellingen vanuit het KNMI regelmatig code geel en dat betekent extra oppassen geblazen in het verkeer.
Zoutloods steunpunt Strijen | © Waterschap Hollandse Delta

Gladheidsmeldsysteem (GMS)

Ook bij waterschap Hollandse Delta zijn in het nieuwe jaar al flink wat strooiuren gedraaid. Een landelijk Gladheidmeldsysteem signaleert het ontstaan van wintergladheid. Dit systeem bestaat uit een breed netwerk van meer dan 300 meetpunten langs de Nederlandse wegen.
Hiervan maken alle districten van Rijkswaterstaat, 7 provincies, een aantal gemeenten en waterschappen gebruik.

Strooien voor de spits

Tjeerd Mali, gladheidscoördinator: “Als de provincie Zuid-Holland meldt dat zij gaan strooien, gaat de gladheidscoördinator de collega’s die wachtdienst hebben, oproepen om te strooien. Binnen een half uur is iedereen aanwezig. Er wordt vooral ’s avonds of ’s ochtends, zo tussen drie en vier uur, gestrooid. Zo kan het zout voor de spits al ingereden worden door het verkeer.” In het hele gebied van Hollandse Delta wordt gelijktijdig gestrooid. Op het Eiland van Dordrecht heeft het waterschap geen wegen in het beheer. Bekijk onze speciale winterpagina met de strooiroutes.

Wat kunt u zelf doen?

Kijk en luister goed naar de weerberichten, zij geven vroegtijdig waarschuwingen af voor mogelijke gladheid. Als uw autoruiten bevroren zijn, kunt u ervanuitgaan dat het wegdek ook bevroren is. De weg kan dan glad zijn. Ga daarom ruim op tijd van huis. Uw totale reistijd zal toenemen door het schoonmaken van uw ruiten en het aanpassen van uw snelheid aan de omstandigheden op de weg.
Het strooien betekent niet dat het niet meer glad kan zijn, de weggebruiker moet altijd zelf alert blijven. Vooral op op- en afritten, bruggen en viaducten is extra voorzichtigheid geboden.

 

Lees meer over

wegbeheer