Rioolgemaal Piershil krijgt facelift

15 december 2016 Op elke gemeentegrens staat een rioolgemaal. Vanaf dat punt neemt het waterschap het afvalwater van de gemeente over en begint het transport naar de rioolwaterzuivering. In Piershil staat het rioolgemaal aan de Oranjeweg.
Rioolgemaal Piershil | © waterschap Hollandse Delta
Rioolgemaal Piershil | © waterschap Hollandse Delta
Rioolgemaal Piershil | © waterschap Hollandse Delta

Deze maand is het drukker dan normal in het gemaal. Hollandse Delta is bezig met een flinke revisie. De kelders van het gebouw en de inlaat van het vuile water worden schoongemaakt. Alle vloeren krijgen een nieuwe coating.

Nieuwe pompen

Ook de pompen worden aangepakt. Na 20 jaar zijn die aan vervanging toe. De levensduur is verstreken en er zijn geen reserveonderdelen mee leverbaar. De schakelkasten worden aangepast op de nieuwe pompen. Er komen nieuwe frequentieregelaars in die de pompen aansturen. Verder wordt tevens de verlichting en noodverlichting vernieuwd.

De nieuwe pompen zijn krachtiger dan de vorige. Bij droog weer kunnen ze 50.000 liter water per minuut verplaatsen, als het moet. Bij nat weer is dat 63.000 liter. Voor een dorp als Piershil met zijn ruim 1.600 inwoners is dat meer dan voldoende. Gemiddeld verwerkt het rioolgemaal aan de Oranjeweg tussen de 350.000 en 1.200.000 liter afvalwater per etmaal.

Gescheiden afvoer

De oorzaak van dit grote verschil is het weer. Als het regent, verdwijnt veel regenwater van daken en wegen in de riolering. Ook dat water doorloopt het zuiveringsproces. Dat is overbodig, omdat het geen afvalwater is en verder zuiveren overbodig is. Bij een gescheiden rioolstelsel gaat hetregenwater rechtstreeks of via een beperkte zuivering naar het oppervlaktewater. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Het afvalwater uit Piershil en Nieuw-Beijerland wordt gezuiverd op de rioolwaterzuivering aan de Oosthoek. Het schone water verdwijnt daarna in het Spui.

Lees meer over

zuiveren