Maquette 'DikeBiking' in waterschapshuis

19 december 2016 50 Leerlingen van basisschool de Globe uit Rotterdam-Zuid bouwden een maquette als onderdeel van het lesprogramma ‘DykeBiking’ van stichting Charlois aan het Water.
De maquette

Het bouwwerk is gemaakt om leerlingen te leren hoe het systeem van polders, water en dijken werkt en om leerlingen te leren samenwerken. De maquette staat vanaf 16 december tentoongesteld in de hal van het waterschapshuis in Ridderkerk. 

Stichting Charlois aan het Water heeft in samenwerking met de BMX-Fietsschool een lesprogramma ontwikkeld om basisschoolkinderen op Zuid kennis te laten maken met hun leefomgeving en hun actieradius te verbreden. Binnen het lesprogramma komen dijken, waterbeheer en het recreatieve gebruik van dijken aan de orde. Parallel krijgen de kinderen praktische lessen in verkeersveiligheid en fietsen op de dijk.

OBS de Globe

Twee klassen van OBS de Globe namen in november en december 2016 deel aan het lesprogramma. Op 2 december werd het programma afgesloten met een fietsexcursie over de dijken op Zuid. Jan Geluk, dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta vertelde de kinderen op een van de punten in de route over het werk van het waterschap. 

Lesprogramma ‘DykeBiking’

Het lesprogramma bestaat uit theorielessen, het samen bouwen van een polder en fietslessen. Door de buitenactiviteit aan de dijk kunnen de kinderen hun fietsvaardigheid verbeteren, krijgen ze lessen in verkeerstheorie en verkeersveiligheid en leren ze hun leefomgeving beter kennen. Uit ervaring blijkt dat veel kinderen op Zuid weinig fietsen, omdat ze dit nooit geleerd hebben. De BMX-sport wordt ingezet bij de lessen, omdat de BMX-fiets aansluit bij de belevingswereld van kinderen en jongeren: deze is leuk, urban en kleurrijk.

Het lesprogramma is een initiatief van stichting Charlois aan het Water. Het doel van de stichting is een duurzame verbinding tussen haven en wijk te bewerkstellingen en de Maashavenkades weer onderdeel te laten zijn van Charlois. Waterschap Hollandse Delta heeft in 2016 aan het lesprogramma ‘DykeBiking’  bijgedragen.

Lees meer over

dijken