Als waterschap zorgen we voor schoon en voldoende water. Zo dragen we bij aan een prettige leefomgeving. En we laten het liefst zoveel mogelijk mensen meegenieten van het water. Bijvoorbeeld door erlangs te wandelen of door er met een kano of kajak overheen te varen.  

Basisregels kanovaren 

Om de waterkwaliteit goed te houden en het kanoën veilig te laten verlopen, geven we een paar tips: 
 

  • Houd minimaal 15 meter afstand van stuwen, gemalen en andere technische installaties waarmee wij het water regelen – deze kunnen gevaarlijk zijn. 
  • Spaar de natuur zoveel mogelijk; let bijvoorbeeld op de oevers als je het water in en uit gaat. Een inkoppertje misschien, maar we noemen hem toch maar even ;-)
     
  • Ruim ook je afval op – en je verdient wat ons betreft een pluim als je onderweg rommel van anderen uit het water vist! 
Vijf kinderen in een Canadese kano peddelen over het water. Twee lachen en een derde kijkt bedrukt.

Vaarroutes geen zwemwater 

Het is goed om je te realiseren dat de meeste wateren in ons gebied geen officiële zwemlocaties zijn. Dus als je vanuit je kano een frisse duik neemt, kan het zijn dat er blauwalg of ziekmakende bacteriën in het water zitten. Wil je per se veilig zwemmen? Kies dan voor een officiële zwemlocatie en controleer voor vertrek de website: www.zwemwater.nl 

Kano te gast 

Het waterschap is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van sloten, singels, riviertjes en meren. Daarvoor hebben we een eigen wetboek en dat heet de Keur. De regels voor alle watergangen zijn hierin te lezen. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar water uit de sloot pompen om je tuin te besproeien. 

Het water opgaan, bijvoorbeeld met kano of kajak, mag formeel niet zonder toestemming van het waterschap. In de praktijk staan we het toe dat er op onze wateren gevaren wordt, want we willen graag zoveel mogelijk mensen van het water laten genieten. Houd wel in de gaten dat sommige wateren in beheer zijn bij andere organisaties of particulieren. Respecteer ook hun regels.  

Waarschuwing of boete 

Als het niet goed gaat, dan mogen onze handhavers een waarschuwing of een boete uitdelen. Bijvoorbeeld omdat je zwerfafval laat slingeren of omdat er gevaarlijke situaties ontstaan bij onze technische installaties. Natuurlijk gaan we uit van je medewerking en je betrokkenheid bij schoon en veilig water.  

Opvallende zaken? Meld het ons! 

Als je vaker het water opgaat, kom je misschien wel eens opvallende zaken tegen. Bijvoorbeeld sterke toename van kroos, dode vissen in het water, vreemde geurtjes, afvaldumpingen etc. We horen dat soort dingen graag. Meld het via ons online formulier of bel naar 0900-2005005. Zo help je het waterschap, terwijl jij geniet van het water, de oevers en het uitzicht.