Vandaag is het de kortste dag van het jaar. De zon staat maar 7 uur en 40 minuten aan de hemel. Vanaf morgen gaan we weer lichtere tijden tegemoet. De donkere dagen voor Kerst worden dan geleidelijk aan korter.

Langs de waterschapswegen van Hollandse Delta staan ruim 6.000 lantaarnpalen. Ze staan langs fietspaden en (polder)wegen buiten de bebouwde kom. Dit jaar zijn de Kleidijk in Rhoon en het Havenspoorpad in Rotterdam-Lombardijen voorzien van ledverlichting Ook alle lantaarnpalen langs de Rotterdamseweg in Ridderkerk zullen voor de jaarwisseling led-licht uitstralen.

Zuinig

Eén lantaarnpaal heeft per jaar evenveel stroom nodig als een koelkast met label A. Per jaar verbruiken alle lantaarnpalen van Hollandse Delta ongeveer 1.500.000 kWh. Dat is ongeveer net zoveel als het elektriciteitsverbruik van 350 huishoudens. Een ledlamp levert een besparing op van gemiddeld 25 procent.

2021

Eén op de vijf van onze lantaarnpalen werkt inmiddels op ledverlichting. De komende jaren zal dat aantal toenemen. In 2021 is hiervoor 880.000 euro beschikbaar. Dit bedrag zullen we onder andere gebruiken voor het vervangen van de verlichting langs de Boulevard in Rozenburg, de IJsselmondse Randweg en de Langeweg in Hendrik-Ido-Ambacht.

Het overschakelen op ledverlichting past in het streven van Hollandse Delta om in 2030 een energieneutraal waterschap te zijn.


 

Plaatsen van ledverlichting langs de weg
Lantaarnpalen in het werkgebied van Hollandse Delta
Aantal lantaarnpalen in het werkgebied van Hollandse Delta in 2020