Vanaf deze week verlagen we langzaamaan het waterpeil in de sloten. We gaan naar het zogenaamde winterpeil. Het winterpeil is lager dan het zomerpeil. Zo maken we meer ruimte in de sloten voor het opvangen van regen.

Peilen in de sloten verlagen we langzamerhand naar winterpeil

Rond oktober verlagen we jaarlijks de waterpeilen in de sloten naar winterpeil. Voor de ingangsdatum houden we rekening met het weer. Omdat het deze week veel regent, maar komende weken weer droog is, starten we nu al voorzichtig met het verlagen van de waterpeilen. In 2018 verlaagden we de peilen pas eind oktober, omdat de droogte toen zo lang aanhield.

Werkwijze

Het verlagen van het water in de sloten doen we heel geleidelijk. Het duurt wel zo’n twee tot drie weken voordat de sloot op winterpeil zit. Zo voorkomen we onder andere schade aan de oevers. De hoogte van het zomer- en winterpeil in elk peilgebied is in een peilbesluit vastgelegd. Het verschil tussen zomer- en winterpeil komt voornamelijk voor in landelijk gebied in de Hoeksche Waard, Eiland van Dordrecht, IJsselmonde en op Goeree-Overflakkee. In steden en dorpen en op Voorne-Putten geldt over het algemeen gedurende het hele jaar een vast waterpeil.