Rioolgemalen pompen afvalwater van jouw huis naar de plek waar het vieze water wordt schoongemaakt: de rioolwaterzuiveringsinstallatie. In de kinderkrant van februari lees je hoe dit werkt.

Wat gebeurt er met het water waarmee jij de WC doorspoelt of de afwas doet? Dat stroomt via rioolbuizen naar een zuiveringsinstallatie, waar het wordt schoongemaakt. Maar het stroomt niet vanzelf, hier zijn krachtige pompen voor nodig. Die pompen staan in een rioolgemaal. De rioolgemalen zorgen er voor dat het afvalwater van jouw huis wordt weggepompt en op de goede plek terecht komt.

In Rotterdam zijn wel 1000 rioolgemalen. Sommige zijn klein, andere zijn zo groot als een huis. Het rioolgemaal aan de Zuiderparkweg is zo’n grote. Je vindt het gebouw tussen Ahoy en winkelcentrum Zuidplein. Onze jeugddijkgraaf Judith Meurs heeft met enkele kinderen een kijkje genomen bij het rioolgemaal Zuiderparkweg.

Lees het artikel

Foto: Peter Snaterse

Handige links

Wil je meer weten over de rioolgemalen in ons gebied? We hebben allerlei filmpjes, spelletjes en websites voor je verzameld. Ontdek ze hieronder:

  • Op de website van Droppie Water vind je allerlei leuke spelletjes en weetjes over rioolwater? Naar de website.
  • Op dit filmpje kijk je binnen in een van de andere rioolgemalen in Rotterdam. Bekijk filmpje.

Voor volwassenen:

  • Gemeente Rotterdam heeft een mooi overzicht van alle rioolgemalen in de stad. Bekijk overzicht rioolgemalen Rotterdam
  • Ook gemalen worden steeds duurzamer. Kijk op de website hoe met verschillende maatregelen een gemaal wordt aangepast tot ‘gemaal van de toekomst’. Bezoek website.
  • De website Droppie Water heeft ook lesmateriaal beschikbaar. Lesmateriaal voor groep 5/6 en groep 7/8.
  • Tijdens de Maand van de Ondergrond (september 2020) is er een virtuele rondleiding gegeven in het rioolgemaal Westersingel, die je hier kunt terugkijken. Bekijk video.
  • Benieuwd hoe het zuiveringsproces van WSHD werkt? In deze video leggen collega's Sophie en Marcel uit waar zij zich mee bezig houden. Bekijk filmpje.

De volledige kinderkrant lezen?

Bekijk de kinderkrant van februari