Vrijdagochtend waren 250 basisschoolkinderen op bezoek bij de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Hier presenteerden de 10 deelnemende scholen hun aanpak voor een klimaatprobleem. Leerlingen uit groep 6 deden lieten in zelfgemaakte video's zien hoe het volgens hen beter kon. Een deskundige jury prezen de deelnemers om hun aanpak en oplossingen. In de jury zaten de jeugdburgemeester van Dordrecht en jeugdbestuurders van waterschap Hollandse Delta en Rivierenland. Alle kinderen brulden enthousiast op het einde  dat ze zeker aan de slag gingen met hun probleem. En misschien ook wel met aanpakken van de andere problemen die ze langs hadden zien komen. 

Leo Stehouwer, heemraad educatie en waterketen bij Hollandse Delta: “Wat ontzettend leuk te zien dat zoveel kinderen uit de Drechtsteden creativiteit en denkwerk gestoken hebben in allerlei klimaatproblemen en hoe deze aan de pakken. Voor mij sprong er vooral het onderwerp microplastics uit. Een serieus probleem. Ik ben daarom blij te zien dat de volgende generatie dat nu al beseft en dat zij dit zullen moeten aanpakken!” 

Aan het einde van de kinderklimaattop stelde afvalverwerker HVC aan alle scholen een moestuinpakket en bijbehorende moestuinles ter beschikking. Een tuin heeft natuurlijk water nodig. Daarom bood het waterschap alle deelnemende scholen een regenton aan. 

Judith Meurs, jeugdbestuurder bij Hollandse Delta: “Ik kom als jeugdbestuurder op veel verschillende plekken en heb afgelopen jaar veel gezien over water- en klimaatonderwerpen. Deze dag vond ik extra bijzonder omdat deze kinderen aan de slag gegaan zijn met echte problemen dicht bij hen in de buurt. Zo ervaren zij zelf waar ze een verschil kunnen maken. Op deze dag leerde zo ook nog van elkaar. Ik ben blij dat ik hieraan een bijdrage kon leveren.”