Deze maand is het 600 jaar geleden dat de Sint-Elisabethsvloed plaats. In het belevingscentrum ‘De Kracht van het Water’(externe link) vertellen de waterschappen het verhaal over die vloed. Het belevingscentrum is vernieuwd en bevat de herdenkingsactiviteiten die op stapel staan. Ook blikt dijkgraaf Jan Bonjer vooruit naar het waterbeheer in de toekomst. „ Als het water komt, hebben we de solidariteit nodig van 1421.” 

Zonder onze dijken en duinen zou meer dan de helft van Nederland regelmatig onder water lopen. De zeespiegel stijgt en we krijgen steeds vaker te maken met extreem weer, zoals deze zomer in Limburg. De maatregelen die nodig zijn om het deltagebied in de toekomst veilig en leefbaar te houden komen uitgebreid aan bod in het belevingscentrum. 

Water kan vriend en vijand zijn. Hoe gaan we hier mee om? Hoe vormen we een toekomstbestendige relatie met het water? En welke rol spelen de waterschappen hierin? In het interactieve belevingscentrum kan de bezoeker zelf op zoek naar het antwoord op deze vragen. Zo komen onder andere de maatregelen aan bod die nodig zijn om het deltagebied in de toekomst veilig en leefbaar te houden.

De Elisabethsvloed legde de basis voor de manier waarop we ons huidige watersysteem hebben ingericht. In het belevingscentrum voel je de kracht van het water en zie je hoe we al eeuwenlang de strijd tegen het water voeren. Maar we leren ook hoe we kunnen leven mét het water. 

Wie liever terugkijkt naar de geschiedenis van de strijd tegen het water kan online een duik in het verleden nemen. Een zeer gedetailleerde kaart uit 1537 geeft een beeld van het landschap tijdens de Sint-Elisabethsvloed.

In het centrum komen heden, verleden en toekomst bij elkaar. Bezoekers kunnen hun e-mailadres achterlaten, zodat zij een seintje krijgen bij updates. Het belevingscentrum is ook bereikbaar via de overkoepelende website www.600jaarelisabethsvloed.nl

Samenwerking

Het belevingscentrum is mogelijk gemaakt door waterschap Hollandse Delta in samenwerking met waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Rijkswaterstaat. 
 

Dijkgraaf Jan Bonjer