Ben jij tussen de 14 en 18 jaar en heb je interesse in de waterwereld? Wil je meedenken hoe het waterschap jongeren kan betrekken bij hun werk? Dan zijn wij op zoek naar jóu! Waterschap Hollandse Delta zoekt twee opvolgers voor onze huidige jeugdbestuurders Judith Meurs en Mick de Kruijff.

Wij zoeken jongeren die:  

 • 14-18 jaar oud zijn 
 • Wonen in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta  
 • Bij voorkeur twee jaar beschikbaar zijn (zomer 2021 – zomer 2023). 
 • Leergierig zijn  
 • Communicatief en sociaal vaardig zijn 
 • Actief zijn op social media  
 • Niet bang zijn om te spreken in het openbaar, voor groepen te presenteren of de media te woord te staan  
 • Kritische vragen durven stellen aan bestuurders, directie en andere collega’s  
heugdbestuur

Hoe kun je reageren

Vertel in een filmpje van maximaal één minuut waarom jij een goede jeugdbestuurder voor waterschap Hollandse Delta zou zijn. Benoem enkele kwaliteiten van jezelf én iets dat je graag wil leren. Mail dit filmpje (indien nodig via WeTransfer) naar l.vandenberg@wshd.nl. Vermeld in het begeleidend bericht: je naam, je leeftijd, de naam + plaats van je school, je e-mailadres en je telefoonnummer, en tot slot hoe je hebt gehoord over deze vacature.  

Wie weet nodigen we jou uit voor een (online) kennismakingsgesprek! Inzenden kan tot 7 juni 2021, de gesprekken zijn in de tweede of derde week van juni, en in juli wordt bekend gemaakt wie gekozen zijn.  

Jeugdwaterschapsbestuur

De waterschappen willen jongeren meer en beter betrekken bij water en waterbeheer. Zij richtten daarom in 2010 een landelijk jeugdwaterschapsbestuur op. Dit jeugdbestuur bestaat uit een groep jongeren tussen 14 en 18 jaar. Een jeugdbestuurder bedenkt en adviseert over activiteiten voor jongeren over diverse onderwerpen, zoals schoon en voldoende water, veilig leven met water en het klimaat. Ze denken na over de waterproblemen in de toekomst. Hun toekomst!

Twee jeugdbestuurders

Hollandse Delta heeft gekozen voor twee jeugdbestuurders. Vanaf schooljaar 2018-2019 vertegenwoordigen Mick de Kruijff en Judith Meurs het waterschap. 

Judith Meurs (17 jaar, uit Barendrecht): “Ik hou me graag bezig met politieke vraagstukken die over het klimaat en de natuur gaan. Bij het waterschap komen deze onderdelen perfect samen. Mijn doel is om jongeren meer te leren over het waterschap. Hoe gek zou het zijn als jongeren niet weten hoe belangrijk het waterschap is, terwijl ze op hun 18e al voor het waterschapsbestuur kunnen stemmen?” 

Mick de Kruijff (18 jaar, uit Ridderkerk): “Later wil ik óf stedenbouwkundige óf militair worden. Als jeugdbestuurder kan ik meer leren over watermanagement in steden. En ik leer meer over politiek. Dat vind ik ook erg interessant. Bij de jeugd wil ik graag het belang van een waterschap onder de aandacht brengen.” 

Mick en Judith zijn naast jeugdbestuurder ook nog Nationaal Jeugddijkgraaf. Dit betekent dat ze gekozen voorzitters zijn van het Nationaal Jeugdwaterschap, een groep van alle jeugdbestuurders van de waterschappers in Nederland. Bij bijeenkomsten van het Jeugdwaterschap delen de jeugdbestuurders hun ervaringen, bedenken ze nieuwe ideeën en voeren ze deze ook samen uit.  

Meer over het Nationaal Jeugdwaterschap vind je op de website van de Unie van Waterschappen (www.jeugdwaterschap.nl) en hun Instagramaccount (@jeugdwaterschap).  

  Wat doe je als jeugdbestuurder?

  Als jeugdbestuurder sta je ons waterschap gedurende twee jaar bij met raad en daad over hoe wij het beste jongeren bereiken en betrekken bij de fascinerende wereld van water(beheer). De ene dag geef je een gastles op een basisschool, de andere dag ga je in gesprek met de dijkgraaf (de baas van het waterschap) over jouw visie op waterbeheer. Ook ga je naar evenementen over water in ons werkgebied, of organiseer je zelf activiteiten voor jongeren over de taken van het waterschap en waterbewustzijn.  

  Je doet ervaring op met samenwerken in een landelijk netwerk van jongeren en je ontmoet interessante mensen. Daarnaast leer je beter presenteren, debatteren, organiseren en in het openbaar spreken. Je krijgt inzicht in wat er nodig is om onze voeten droog te houden en om ervoor te zorgen dat ons water schoon en gezond blijft. Je leert over de maatregelen die worden genomen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en hoe het waterschap omgaat met duurzaamheid. 

  Voor je inzet krijg je een vergoeding én je doet enorm veel ervaring op! 

  Kortom, wil jij je kennis en je netwerk verbreden, alvast bestuurservaring opdoen en een gezellige en leerzame tijd hebben, reageer dan op deze vacature! 

   Op dit moment zijn Judith Meurs en Mick de Kruijff uit Barendrecht nog jeugdbestuurders van waterschap Hollandse Delta. Waarom vinden zij het leuk om jeugdbestuurder te zijn? “Weet jij wat een waterschap doet? Misschien wel, maar veel te veel jongeren kennen het waterschap niet, terwijl het toch zo’n belangrijke overheidsorganisatie is. Je kan er zelfs op stemmen! Ik vind het super leuk om andere jongeren iets te leren over het waterschap, wateropvang en klimaatverandering. Naast dat je anderen dingen leert, leer je zelf ook over bestuur, debatteren, presenteren en nog veel meer. Door de jeugdbestuurdersfunctie is een wereld voor mij opengegaan en ik kan het iedereen aanraden!”