Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte en langere droge periodes. Blijven zorgen voor voldoende zoet water wordt dan steeds lastiger. Zeker in een gebied dat aan 3 kanten wordt omringd door zout water.

Op de voorgrond een camera met cameraman erachter. Ernaast een presentator en voor de camera een man met geel veiligheidshesje van het waterschap. Op de achtergrond de inlaatsluis van Spijkenisse

Veel gebruikers

Neem bijvoorbeeld het Brielse Meer op Voorne-Putten. Het zoete water daaruit wordt door veel verschillende partijen gebruikt:

  • agrariërs op Voorne-Putten beregenen hun gewassen ermee.
  • de industrie in de Rotterdamse Haven zet het in als proces- of koelwater.
  • het Hoogheemraadschap Delfland gebruikt het om hun waterstanden op peil te houden, zodat tuinders in de kassen over voldoende water beschikken.
  • inwoners en toeristen recreëren graag in en op het water.

Maatregelen

Om te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven zorgen voor voldoende zoet water in de regio, voeren we het project ‘Optimalisatie Brielse Meer’ uit. In dit filmpje vertelt onze collega Luuk Diphoorn er meer over en legt hij uit waarom het zo belangrijk is.