Groen waterschap

Als waterschap beheren we water én groen, of beter, flora en fauna dus planten en dieren, natuur. Maar wat doen wij eigenlijk allemaal op het gebied van groen? 

Waterschap Hollandse Delta zorgt voor:

  • 7.300 kilometer sloten en slootkanten 
  • 776 kilometer dijken en duinen 
  • het onderhoud van 60.000 bomen 
  • 200 natuurgebieden 
  • 200 kilometer natuurvriendelijke oevers 
  • bermen langs 1.233 kilometer wegen en 352 kilometer fietspaden

Ons groenonderhoud is dus een grote verantwoordelijkheid. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met de wensen en belangen van de mensen die in onze regio wonen, werken en recreëren. Lees meer over wat het waterschap allemaal doet.

Natuurvriendelijk 

Goed waterbeheer kan heel goed hand-in-hand gaan met natuur en recreatie. Zo maken we steeds vaker aflopende, natuurvriendelijke oevers in plaats van strakke damwanden langs de sloot. Dit zorgt voor een betere waterkwaliteit én voor meer waterplanten, vissen en andere waterdieren.  

Ook de ontwikkeling van het Bernissegebied op Voorne-Putten is een mooi voorbeeld. Samen met bewoners, natuurorganisaties en gemeenten hebben we een plan opgesteld, zodat het nu een nog prettigere omgeving is voor mens en natuur.

Natuurvriendelijke oevers met weiland en bomenrijd

Groen in de toekomst  

Niet alleen nu, maar ook de komende jaren willen we veilig en prettig wonen en werken. Daarom houden we rekening met de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme neerslag, droogte en hitte. Waar mogelijk werken we duurzaam en gebruiken we grondstoffen opnieuw. We (her)planten bomen en vergroten de biodiversiteit.

Lees ons Groenbeleidsplan 2022-2027

Bomenkader

Waterschap Hollandse Delta verzorgt ruim 60.000 bomen in het werkgebied in Zuid-Holland zuid. Wij doen dit tegenwoordig met een zogenoemd bomenkader. De basis hiervoor is ons groenbeleidsplan. Het bomenkader is een beheerplan voor bomen en beplanting. Het waterschap streeft naar een robuust bomenbestand. Bestaande bomen blijven zoveel mogelijk staan.

Lees ons Bomenkader

Bomenrij op en een dijk.

Grijs eruit, groen erin 

Er is meer groen nodig in Nederland, want dat is goed voor de biodiversiteit en de leefbaarheid van onze omgeving. Ook helpt het om wateroverlast, droogte en hitte tegen te gaan. Daarom is ons advies: vervang tegels door groen en vul het op met bijvoorbeeld gras of planten. Bij het waterschap kunnen particulieren en organisaties zonder winstoogmerk subsidie aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan scholen en woningbouwverenigingen. 
 

Fietspad langs een mooie groene dijk

Meer weten? 

Elke twee weken ligt de huis-aan-huiskrant op de mat. Hierin staat de rubriek Buiten gewoon groen. Afleveringen teruglezen? Deze vind je hier: 

Buiten gewoon groen

Watergang met stuw en peilschaal