Vanmiddag is bij de Agnesschool in Rotterdam-zuid het nieuwe groen-blauwe schoolplein onthuld. Schooldirecteur George Leuver en heemraad Johan van Driel spraken de kinderen kort toe en feliciteerden hen met dit prachtige resultaat. De openingshandeling werd vervolgens uitgevoerd door oud-leerling Dean Vooijs (op de foto rechts) en leraar Boris Walet (links). Zij zaagden samen een boomstam doormidden. Het hele project is uitgevoerd met subsidie van onder meer waterschap Hollandse Delta.

Boris Walet en Dean Vooijs openen het nieuwe schoolplein van de Agnesschool door een boomstam doormidden te zagen.

Tegels eruit, groen erin

Voorheen was het speelplein volledig betegeld, maar bij deze renovatie is 70% van de stoeptegels eruit gehaald. “Sommige zijn wel gerecycled als mozaïek-stenen bij de ingang,” legt George Leuver uit. In plaats van tegels liggen er nu op het voorplein veel houtsnippers en staan er planten. “Dat is beter voor de waterhuishouding in de stad.” Ook zijn er regentonnen geplaatst, is er een insectenhotel en is op het achterplein een moestuin aangelegd. “Alle groepen 3, 4 en 5 hebben hier een eigen tuintje. Ze verbouwen zelf groenten en gebruiken die vervolgens weer tijdens de kooklessen,” licht Leuver toe.

Vol bewondering

Heemraad Johan van Driel was vol bewondering over het resultaat. “Het afkoppelen van de regenpijp en het opvangen van regenwater is een goede manier om het riool te ontlasten. Bovendien kun je het opgevangen water prima hergebruiken om de planten te sproeien. Ook het vervangen van tegels voor andere bodembedekking helpt om de stad beter bestand te maken tegen hoosbuien en droogte. Kortom, hier worden we als waterschap blij van.”  

Subsidieregeling

Om meer bewoners van ons werkgebied te stimuleren maatregelen te nemen en hun omgeving klimaatadaptief te maken, hebben we de subsidieregeling waterinitiatieven opnieuw opengesteld. Lees er hier meer over.